- hirdetés -

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta dr. Ángyán József Orosházán. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a csütörtöki gazdafórumon tartott előadást, a fő téma a nemzeti vidékstratégia volt.

Folytatódott csütörtök este az Orosházi Gazdakör által éltre hívott fórumsorozat, a téma ezúttal a nemzeti vidékstratégia, illetve a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamara kérdései voltak.

Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára tartott előadást, kiemelve, most jött el az az idő, amikor változtatni tudnak. Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, az összefogásnak különböző formái és intézményei lesznek. Az egyik a szövetkezés, ahol kétféle elképzelés is körvonalazódik. Az úgynevezett hangya típusú szövetkezetek, ahol területileg, több célra szövetkeznek az érintettek, a termékpályás szövetkezésnél pedig adott termék mentén akár országos összefogást is létrehozhatnak.

Ángyán József a gazdákkal ismertette a kormányzati terveket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A másik formája az érdekérvényesítésnek a kamara. Ennek keretében az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét – termelőt, feldolgozót és kereskedőt is – összefognák kötelező kamarai tagsággal. Dr. Ángyán József szerint ezáltal sokkal nagyobb erőt tud majd felmutatni a vidéki társadalom, és egyeztetési tereppé is válik a köztestület, közös etikai normákkal és szakmai szabályrendszerrel.

A csütörtöki, orosházi fórumon elhangzott, a nemzeti vidékstratégia általános vitája lezárult, több mint 600 komoly észrevétel érkezett. A fő irányvonalakat egy hónapon belül véglegesítik, ezt követően kidolgozzák a nemzeti programokat, melyekben már az intézkedéseket, forrásokat is megjelölik, és ágazatai stratégiákat is létrehoznak a nyár folyamán.

Az államtitkártól megtudtuk, a tervek szerint szeptemberben kerül a kormány és a parlament elé a Nemzeti Vidékstratégia 2020 program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.