- hirdetés -

Az orosházi Varga István országgyűlési képviselő elnökletével dolgozik az a bizottság, ami a kibővített Alkotmánybíróság (Ab) új tagjait jelöli.

A fideszes képviselő frakciótársától, Balsai Istvántól vette át a tisztséget egy hete, mivel Balsai lett az egyik alkotmánybíró-jelölt. Ő is és a többi kormánypárti alkotmánybíró-jelölt is megkapta a szükséges támogatást a parlamenti jelölőbizottságban a testület hétfői zárt ülésén – adta hírül az MTI.

Dr. Varga István

Varga elmondta, a keddi alkotmányügyi bizottsági meghallgatásra öt jelölt „maradt állva”: Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd, Szívós Mária a Fővárosi Bíróság tanácselnöke és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövet, nemzetközi magánjogász.

Az MTI értesülései szerint az MSZP minden kormánypárti jelöltre igennel szavazott, a Jobbik Pokol Bélát támogatta, míg a másik négy fideszes, illetve KDNP-s jelöltnél tartózkodott. Az LMP Szalay Péter és Szívós Mária esetében igennel szavazott, Dienes-Oehm Egonnál tartózkodott, míg Balsai Istvánra és Pokol Bélára nemmel voksolt.

A parlament arról az alkotmánybíró-jelöltről voksolhat majd, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban legalább nyolc igen szavazatot kap  (a bizottságot nyolc képviselő fideszes, két KDNP-s, két MSZP-s, két jobbikos, és egy LMP-s képviselő alkotja).

Az Országgyűlés döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament öt új alkotmánybírót választ majd – egy poszt jelenleg is betöltetlen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.