- hirdetés -

Orosházán erős a gépipar, a nagy cégeknek egyre több munkájuk van, viszont szakember nincs elég. Ezért a Harruckern iskola megállapodást kötött a város ipari üzemeivel, melynek értelmében a diákok ott töltik gyakorlatukat.

A Doherty Hungary Kft. Gyártelep utcai üzemébe látogattunk el, ahol jelenleg 110 fő dolgozik, a cég fő tevékenysége az esztergálás, forgácsolás és marás. Ebben a tanévben 4 gépi forgácsoló szakmunkás diák tölti gyakorlatát az üzemben. A Doherty HR vezetője, Nagy Ágnes elmondta, azért kötöttek megállapodást a Harruckern iskolával, mert fontosnak tartják, hogy közösen oktassák, képezzék a gyerekeket nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is.
– A marós, köszörűs és esztergályos szakmák hiányszakmának minősülnek, mindig keresünk olyan dolgozókat, akik szakirányú végzettséggel rendelkeznek. Manapság kevés fiatal választja ezeket a szakmákat, ezért problémát okoz a nyugdíjba vonuló kollégák pótlása. A cég növekvő tendenciát mutat, ezért szükségünk van új munkaerőre is. Az itt tanuló diákokkal elégedettek vagyunk, így ha végeznek és megtetszik nekik a Doherty, szeretnénk alkalmazni őket. Azt tervezzük, hogy jövőre akár 10 diáknak is gyakorlati helyet biztosítunk – mondta Nagy Ágnes.

Gyakorlat csúcstechnikán

A Harruckern János Közoktatási Intézmény tudásparkjának vezetője Jancsurák József az iskola képzési rendszeréről beszélt. Megtudtuk, hogy a CNC gépek kezelését a diákok tananyagként tanulják az iskolában, míg az üzemben a gyakorlatban kamatoztatják és csiszolják tudásokat, rendkívül fejlett technológián.
– A CNC jóval több ismeretanyagot kíván, mint a gépi forgácsoló szakma. A gépkezelőknek el kell sajátítaniuk az alkalmazott gép kezelését, programozását. A gépi forgácsoló tanulók mellett az asztalosok is tanulják a CNC kezelését, így körülbelül 70-75 diák tanulja ezen gépek kezelésének alapjait.

Hegedűs Richárd tanulja a CNC esztergálást a Doherty üzemében (Fotó: Melega Krisztián)

Az üzemben az egyik legmodernebb CNC gépen Hegedűs Richárd dolgozott, aki eredetileg villanyszerelőnek készült, a véletlen sodorta a gépi forgácsoló pályára.
– Nem bántam meg hogy ezt a szakmát választottam. Az iskolában megtanultuk a hagyományos esztergálás alapjait is, itt a gyárban azonban már számítógép-vezérelt gépeken tanulunk és dolgozunk. A CNC esztergálás sokkal jobb, kevesebb fizikai munkát igényel, modernebb, a sorozatgyártásban pedig sokkal gyorsabb. Egy év múlva végzek az iskolában, és ha állásajánlatot kapok a Dohertytől örömmel el is fogadom. Baráti a környezet, a dolgozók pedig segítőkészek, sokat tanulok tőlük.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.