- hirdetés -

Új munkaerőt keres az orosházi telephelyű Doherty Hungary Kft. Az egyre növekvő és fejlődő cég jelenlegi helyzetéről, bővülő profiljáról és születésnapi terveiről Jim Doherty ügyvezető igazgató mesélt hírportálunknak.

Covid, energiaválság, az ellátási lánc hiánya, csupa negatív tényező, cégük teljesítménye mégis felfelé ível. Minek köszönhető a Doherty Hungary Kft. fejlődése?

– A növekedés elsősorban az új vevőinknek köszönhető. Mi a Covid alatt is megállás nélkül dolgoztunk, a járványhelyzet alatt és után is folyamatosan építettük a kapcsolatainkat. Kulcselem volt, hogy egyik legnagyobb, autóiparban tevékenykedő vevőnk visszahozta a gyártását Kínából Közép-Európába, és a cégünk földrajzi elhelyezkedése épp ideális volt az ő gyártóbázisának kiszolgálására. Hozzátenném, fenntarthatósági okokból egyre több cég dönt úgy, hogy a gyártást visszatelepíti a Távol-Keletről Európába. Ez volt az egyik oka cégünk fejlődésének, a másik pedig, hogy több olyan új vevőnk lett, akik a korábbi beszállítóikkal nem voltak megelégedve, ezért alternatívaként megkerestek minket, és mivel minőségi kifogást nem találtak, belénk fektették bizalmukat. Elmondható, hogy van egy általános növekedési trend is az elektromotorok terén, hisz az elektromobilitás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mivel a piacon már régóta evidens, hogy cégünk a kezdetek óta gyárt elektromotor tengelyeket, ismertségünknek köszönhetően újabb és újabb partnerekkel tudtunk szerződni.

Említette, hogy egyre inkább fontossá válik a fejlődés fenntarthatósága. Pozitív változást lát e tekintetben?

– Megnőtt az igény a piacon az épületautomatizálás és az elektromobilitás iránt. Sok jövőbeli projekttel találkozunk az érdeklődés szintjén, amelyek még nem kézzelfoghatóak, de már mutatják az irányt, amerre haladunk. Például egy épület megfelelő hőmérsékletének eléréséhez a jövőben már nem a klímával fűtés-hűtés lesz a megoldás, hanem a légmozgás és az árnyékolás automatikus szabályozása. Mivel ezeket a rendszereket elektromos motorok mozgatják, így nekünk, elektromotor-tengely gyártó cégnek, itt is van keresnivalónk. Szintén pozitívumként emelném ki, hogy ma már több olyan is vevőnk van, aki elvárja, hogy a beszállító cég tőle hétszáz kilométeren belül helyezkedjen el, így kímélve a környezetünket.

Egyre több tehát a cégük megrendelése, így egyre több a teljesítendő feladat is. Hogyan győzi ezt a vállalat a jelenlegi munkavállalóival?

– A Covid első felében csökkentettük a munkaórák számát, és bár már ugyanebben az évben megindult a kereslet a termékeink iránt, sajnos alapanyag-ellátási problémákba ütköztünk, és egy ideig nem tudtunk visszaállni a heti negyven órára. A három műszakos munkarendről átálltunk két műszakosra, aztán átmenetileg tört harmadik műszakkal működtünk, most viszont már három műszak dolgozik teljes létszámmal. Az elmúlt hónapokban olyan növekedési pályára állt a cég, amelyre a közelmúltban nem volt példa, így amilyen gyorsan csak tudunk, szeretnénk minél több szakképzett és félig képzett munkaerőt felvenni. Elsősorban gépkezelőket, gépbeállítókat és technikusok keresünk, ez most a fejlődésünk egyik kulcsa. Idén a huszonöt éves fennállásunk legmagasabb béremelését léptük meg, ezzel is igyekeztünk még vonzóbbá tenni a céget a munkavállalók számára.

Két évfordulót is ünnepel idén a cég, 25 éve kezdte meg működését Orosházán a Doherty Hungary Kft., és 90 éve jött létre maga a vállalat. Milyen terveik vannak az ünneplésre?

– Amellett, hogy szeretnénk ezt házon belül méltó módon ünnepelni a kollégákkal, már folyik az egyeztetés a városvezetéssel is, hisz az a tervünk, hogy az orosháziakkal közösen maradandóvá tegyük ezt a két szép évfordulót. A konkrét megvalósítás a nyárra várható, de annyit elárulok, hogy különleges élményre számíthatnak az itt élők.

Huszonöt évvel ezelőtt miért épp Orosházát, ezt a magyarországi kisvárost választották gyártásuk egyik helyszínéül?

– A kilencvenéves cégünk székhelye az Egyesült Királyságban található, de amikor a vevőink egy része körülbelül harminc évvel ezelőtt elindult Közép-Európa irányába, és áthelyezték ide a gyártásukat, nekünk is lépnünk kellett. Köztük volt a Linamar Hungary Zrt. is, a legnagyobb hatást ők gyakoroltak erre a döntésre, valójában az eredeti gyárat volt linamaros dolgozók egy része hozta létre. Most is kijelenthetjük, ez egy jó lépés volt, hisz Európa térképét vizsgálva Orosháza földrajzi elhelyezkedése ideális.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.