- hirdetés -

Dr. László Elek volt az első elnöke a helyi vöröskeresztnek. A 120 éve alakult szervezet a háború alatt a katonákat látta el, ma főként véradásokat szervez.

1891. június 13-án városunkban megalakult a Magyar Szent Korona Országai Vörös Kereszt Egyletének orosházi fiókja. Az egylet első elnökének Dr. László Elek főorvost választották (ő karolta fel a gyopárosi gyógyvíz népszerűsítését is). Az első világháború évei alatt kisegítő kórházat működtetett az egylet Orosházán. Az állami elemi népiskolában László doktor néhány orvos társával egyetemben kezelte a (gyakran egyenesen a harctérről érkezett) sebesült katonákat. A háború után és az azt követő évtizedekben is a vöröskereszt önkéntesei sokat segítettek munkájukkal a rászorultakon és teszik ezt ma is.

120 éves a helyi szervezet, ami a szociális segítségnyújtás mellett a véradásokat is szervezi: évente mintegy 3300-an adnak vért a működési területen biztosítva ezzel az orosházi kórház vérellátását. Emellett évente több millió forint értékű adományt juttat el a vöröskereszt a rászorulóknak. Elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveznek, a szociális szférában dolgozók részére pedig különböző témákban tanfolyamokat tartanak. 2001-óta működik saját ingatlanban a MVK Orosházi Területi Szervezete, aminek vezetője 2002 óta Tóth Zoltánné. A Csorvási u. 8 sz. alatt várják a segítő szándékú, vagy segítségre szoruló embereket.

A Magyar Vöröskereszt 130 évvel ezelőtt alakult meg. Célja, hogy minél több nehéz sorsú emberen segítsen. 36 ezer önkéntes dolgozik ezért a célért, tavaly 255 ezer szociálisan hátrányos helyzetűnek segítettek 417 millió forint értékben és 1,8 milliárd forint értékben támogatták a hazai és nemzetközi katasztrófák károsultjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.