- hirdetés -

De közepes termésnél jobbat nem várhatunk. Határszemlét tartottak pénteken Orosházán és térségében.

Az Orosházi Gazdakör a hagyományokhoz híven idén is megtartotta határszemléjét. Felmérték a térség őszi és tavaszi vetéseinek állapotát, értékelték a mezőgazdaság helyzetét, és átadták hasznos információikat a gazdaszervezetek vezetői, a hazai és a határon túli, bánsági termelők.

10-15 százaléknyi területkieséssel számolhatunk a búza tekintetében Orosháza környékén – tudtuk meg Horváth Józseftől. Az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, mintegy 1/3-os hozamkiesés várható. A tavaszi vetésű növényeknél is vannak problémák, a csapadékhiány miatt fejlettségük nem éri el az elvárható szintet. Tavaly több mint 900 milliméter csapadék volt a térségben, idén eddig 70. Horváth József kiemelte, közepes búzatermésre számítanak Orosháza határában, de mindez a következő hetek csapadékától függ majd nagymértékben.

Közepes gabonatermés várható (Fotó: Rajki Judit)

A térség meghatározó ereje a mai napig a mezőgazdaság – hangsúlyozta a határszemlét megelőző sajtótájékoztatón dr. Dancsó József polgármester.
– Bízom abban, hogy ezt a nagy kincset, amit a jó minőségű föld és a gazdálkodó emberek szorgalma jelent, az elkövetkezendőkben ki tudjuk használni, és feldolgozó tevékenységek is térségünkbe települnek. Erre ígéretek vannak, és remélem, hamarosan konkrétabbá is válnak – emelte ki dr. Dancsó József.

Közepes gabonatermésre számítanak megyei szinten is. Szabó István, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője elmondta, már az ősz folyamán kevesebb búzát vetettek a gazdálkodók, mint a sokéves átlag. Korábban 120 ezer hektár körül volt a búza vetésterülete a megyében. Ősszel 99 ezer hektárt sikerült elvetni, de a téli fagyok és a belvíz további 10 ezer hektárt kipusztított, így a termésadó terület nagyságát 90 ezer hektárra becsülik Békésben.

200 ezer hektárral kevesebb

Gyenge-közepes gabonatermés várható országosan. Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke az orosházi határszemlén elmondta, a kalászoknak körülbelül 50 százaléka az, ami szinte fél termést sem ad. A gyengén induló gabonára most rájött az aszály, aminek az lesz a következménye, hogy egy kiválónak tűnő táblában is körülbelül 3 tonna lesz a termés.
– Országosan több mint 200 ezer hektárral kevesebb kalászos gabonát vetettek, ráadásul ennek is mintegy 5 százaléka kipusztult a belvíz miatt – hangsúlyozta Jakab István.

A pénteki, orosházi sajtótájékoztatón és határszemlén a gabonaár is napirendre került. A szakemberek hangsúlyozták, sokan próbálják azt a benyomását kelteni, hogy jelentős lesz a gabonatermés, a céljuk, hogy az árakat lenyomják. Kiemelték, ne dőljenek be a termelők a híreszteléseknek, és ne adják el a búzát olcsóbban, a kombájn mellől. A számítások szerint nem fog csökkenni a mostani felvásárlási ár a következő időszakban.

Az orosházi határszemle keretében a borsó betakarítást is megtekintették pénteken az Orosfarm Zrt. területén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.