- hirdetés -

Napsütésben, esőben, hóban, hegyeken, sivatagban tekertek, kaptak hasmenést, kiütést és defektet, de mindez nem szegi kedvüket. A cél még több mint 2000 kilométer…

Kereken 2 hónappal ezelőtt, április 2-án indult el Lénárt “Léna” Ferenc újabb nagy kalandjára. A cél ezúttal India, társául a dunaújvárosi Matulai György szegődött. A két kerekes szinte minden nap ír sms-t, amit aztán a Facebook oldalukon az itthoni barátok közzétesznek. Innen tudjuk merre járnak, mit csinálnak. Az eddigi bejegyzésekből jöjjön egy összefoglaló.

Bukás után a sziklának vágódott

Az indulás utáni első napokban Erdélyben tekertek. Azon kívül, hogy Lénát egy kamion szele belelökte az útmenti árokba, különös dolog nem történt velük. Április 7-én értek Csomakőrösre, ahol a Kőrösi Csoma Sándor által ültetett fák alól vettek földet. Ezt akarják kivinni Darjeeling-be, Csoma sírjára. Bulgária földjére április 10-én léptek, és 4 nap alatt át is tekerték az országot. Azonban itt kezdődtek az igazi nehézségek. A nagy hegyekben kemény emelkedőkkel kellett megküzdeniük, hideg volt, esett a hó és az eső.

A két kerekes Kőrösi Csoma Sándor diófáinál Erdélyben

Törökországban is érték őket meglepetések. Isztambulon csak nagy nehézségek árán vergődtek át, a nagyváros hatalmas forgatagában nehéz tájékozódni és közlekedni. Miután átértek Ázsiába, napokig 7 fokban és szakadó esőben mentek, Léna beteg is lett. Ahogy haladtak az ország belseje felé, egyre barátkozóbbak lettek az emberek, üzeneteikben áradoznak a helyiek vendégszeretetéről. Aztán április 27-én Léna bukott: gurulás közben kátyúba ment, a kerék összetört és emiatt nagy sebességgel nekivágódott a sziklának, ettől összetört a biciklije. A kár pontos mértékét nem írták meg, de egy helyi boltos segítségével megszerelték a kerót, így ment tovább a Rock and Roll. Léna maga sem értette hogyan, de semmi baja nem lett.

Irán – a totális káosz

Május 3-án, 3246 km tekerés után elérték Iránt. Azt írják, hogy nagy a katonai ellenőrzés a területen. Probléma itt is adódott persze: az arab beszédből és írásból semmit nem értenek, és mivel külföldiek, annyi pénzt kérnek tőlük szállásra amit nem szégyellnek, ellenőrizni sem tudják.

Erről így írt Léna: “Egyelőre rémálom az ország! Reggel nyolc bankban nem váltották be a dollárunkat. Kávé abszolút nincs, a számok perzsául vannak, a kaja szörnyű, a kenyerük ehetetlen. Az ár sehol nincs feltüntetve, kommunikálni nagyon nehéz velük, nem tudom hol vagyunk. Éget a Nap! Kemény napok lesznek.”

Aludtak boltban, imaházban, azt ettek, amit épp találtak, de sokszor nem is tudták mi is az. Május 12-én elérték a sivatagot, ahol 10 napon át tekertek +40 fokban. A helyi hatóság tanácsára aztán kamionnal tették meg a hátralévő 400 sivatagi kilométert a határig. Ekkora távolságot életveszélyes lett volna ketten kerekezve megtenni, ráadásul fegyveres csapatok ellenőrzik a területet.

Az eredeti terv az volt, hogy Pakisztánon is áttekernek, azonban az utóbbi hetek eseményei – lásd Osama Bin Laden lelövése – totálisan felbolygatta a környéket, az öngyilkossággal lett volna egyenlő bemenni a Tálibok uralta hegyvidéki területre. Ezért nem volt más választásuk, az iráni-pakisztáni határon fekvő Zahedán városában kimentek a reptérre. Kiderült, hogy onnan nem megy gép Indiába, vissza kell menniük Teheránba (a google szerint 1500 km). Kerekezés helyett azonban kénytelenek voltak Zahedánból az iráni fővárosba repülni, mert kerékpárral túl sokáig tartott volna az út, lejárt volna a vízumuk. Teheránban jött az újabb nehézség, onnan sem volt közvetlen járat Bombaybe, ezért előbb el kellett repülniük Dubaiba, majd onnan Indiába, ahová május 26-án érkeztek meg.

India – éget a nap és nincs wc papír

Az üzenetek arról tanúskodnak, hogy tetszik nekik a környezet, az emberek és az egész ország hangulata. Három nap tekerés után azonban árnyékos oldalát kezdte mutatni az egzotikus India. Európai ember számára szinte elviselhetetlen hőség és páratartalom van, így 10 kilométerenként meg kell állniuk pihenni. Azt is írják, hogy kiütésesek, hasmenéssel és hányással küszködnek. Ezen írás megjelenése előtt Léna utolsó két üzenete június 1-jén és 2-án így szól a Facebookon:
“Hányok, kiütéses az egész testem, nem tudsz védekezni, csak túlélni. Útszéli kajálda, patkány, egér, és az út szélén végzik a dolgukat…”

„Napi 16 liter folyadék. Már az arcom is foltos. Wc-papír sehol nincs, állandó 40 fok és szemét. Pumpánk nincs, mert elvették a reptéren, nagyon durva.”

Ekkor 6195 km-nél tartottak. A google útvonaltervezője szerint még minimum 2000 km vár rájuk, hogy elérjék úticéljukat, Darjeelingot, és letegyék a földet Kőrösi Csoma Sándor sírjára…

Kövesd az utat Facebookon. Klikkelj ide és nyomj Tetszik gombot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.