- hirdetés -

50 pár fecske és 30 pár gyurgyalag – védett madarak Orosházán.

Jelenleg 1127 fészkelőhelyről vannak adatok a Fecskefigyelő Online Adatbázisban. 2010 a fecskék védelmének éve volt, ennek apropóján fejlesztette ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az adatbázist. Ebbe mindenki tölthet fel adatokat, aki figyelemmel kíséri a fecskék életét az érkezéstől a távozásukig – írja az MME.

Partifecske

A fecskék védelmében rendkívül fontos, hogy ismerjék a költőállományok helyzetét, ebben tudtok segíteni, ha megfigyeléseiteket közzé teszitek. Védelemre pedig szükség van – az elmúlt 10 évben a partifecske hazai állománya évente átlagosan 3,9 százalékkal csökkent, a molnárfecskéé 10,1 százalékkal, a füsti fecskéé 7,5-tel.

Orosháza büszkélkedhet – 50 pár partifecske fészkel a régi laktanya mögött. A partfalakat áprilisban, még a költési időszak előtt civil segítséggel tette rendbe az önkormányzat – tudtuk meg Hajdú Zoltántól, az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézőjétől. A területet azonban mások is „rendezték” – a kihelyezett sorompókat ismeretlenek a földfelszín fölött elvágták és elvitték. Tavaly is megrongálták a terület védelmét szolgáló sorompókat, ezért inkább a természetes akadályokat helyezi majd előtérbe a város. Ilyen akadályok már most is vannak, a partfalak rendezésekor alakították ki őket.

A partifecskék mellett megérkeztek a színpompás gyurgyalagok is. Mintegy 30 pár foglalta el itt a területet, a párválasztás és udvarlás után elkészültek a költőüregek. A költés zavartalannak mondható, többen ellenőrzik folyamatosan a területet (polgárőrség, orosházi íjászok), hogy ez így is maradjon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.