- hirdetés -

Az orosházi táj szerelmese ecsettel, az újat akaró fémmel – Szénási Mihály és Gera Noémi tárlata.

Szénási Mihály festőművész először 17 éve állított ki Orosházán, azóta többször visszatért, most Gera Noémi ékszertervezővel közösen mutatkoznak be a Városi Képtárban. Aki a kultúra, a művészet izgalmas megnyilvánulására éhes, térjen be a június 30- ig látható tárlatra.

Sass Ervin (b) méltatta Szénási Mihályt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A megnyitót pénteken tartották, Sass Ervin újságíró nem először nyitja meg Szénási Mihály tárlatát, egy korábbi alkalomról szólva éppen az alkotót idézte, aki a festők dolgáról úgy vélekedik: mindenki a maga korában törekedjen arra, hogy szava legyen a világhoz, képei szemlélőihez. A múltról szólva Sass Ervin felidézte Szénási sikereit, örömének adott hangot, amiért hosszú kihagyás után újra láthatjuk munkáit. Fogalmazhatunk úgy, hogy itthon, hiszen a közeli vidéket tartja szülőhelyének. Sass Ervin szavai szerint a déli végekről induló festő múlhatatlan szerelmese az Alföldnek, az Orosháza környéki tájnak, ugyanakkor nagy utazó, bejárta Amerikát, sokáig élt Kanadában, itthon beutazta a Dunántúlt, a Pannon táj szépségeit.

– Az is igaz rólad, hogy nem szűnsz meg az élet és a művészet lényegét keresni, ami nálad azonos a hazaszeretettel. Miközben a te hazaszereteted nem kiabál, nem fűti gyanús pátosz, csak van, létezik és letagadhatatlan. A tájak, az emberarcok, amelyeket idehoztál, erről beszélnek.

Gera Noémi egyik alkotása

Gera Noémi ékszertervező 2005-ben végzett a Magyar Iparművészeti Egyetem fémműves szakán. Munkáiban keresi az ékszerek intellektuális lehetőségeit és határait, extravagáns ékszereivel a szín, a forma, különböző anyagok együttes használata, kísérletezése domináns. Tárgyaiban a geometriai alapformákat feloldják a lágyan, térben hajlított ívek, a nőies anyagválasztás és mondanivaló. Koncepciókban gondolkodik, ami egyben reflektálás környezetére, életére.

Törekszik a meghökkentő, szellemi tartalommal is átitatott ékszerek tervezésére, nem a hétköznapi ékszer érdekli, hanem az ékszer, ami emlékezetes és különleges, ami egy egyéniséggé növő tárgy, amely tükrözi saját korát is. Ugyanakkor nagy hatással van rá a ma világa, az örökké változtatás kényszere, a mindig újat akarás. Az anyagokat ennek a céljának veti alá. Szöveges ékszereit legszemélyesebb tárgyainak tekinti, amelyek a magyar költészet formatárának felhasználásával teremtenek kulturális értéket.

Gera Noémi ékszertervező az idei Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjasok egyike, a tavalyi Magyar Formatervezési Díjon különleges papírékszereivel a Magyar Formatervezési Tanács különdíját is elnyerte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.