- hirdetés -

Várják az esőt, miközben a belvíz hátráltatja a tavaszi munkákat az AGRO-M Zrt.-nél is.

A cég megbízott növénytermesztési ágazatvezetője, Katona István nyilatkozott.

Az AGRO-M jelenleg 3090 hektár szántóterületen gazdálkodik. A belvíz egy kicsit minket is sújtott, a környező cégekhez képest talán kevésbé. Körülbelül 20 hektárnyi kalászost károsított a belvíz és 25 hektárnyi szántót, amibe majd kukorica került volna. Tavaly ilyenkor azért panaszkodtunk, hogy sok eső esett, most meg már eső kellene. 100 mm-el kevesebbnél tartunk most, mint tavaly ez időtájt, ennek ellenére az ilyenkor aktuális munkák ütemesen haladnak.

Milyen munkálatoknál tartanak most?

Kezdődik a repce virágzása
(Archív fotó: Rosta Tibor)

Befejeztük a kalászosok, illetve az őszi vetésű növények (árpa, búza, káposztarepce) fejtrágyázását, a kalászosok gyomirtása a napokban befejeződik. A repcék megkaptak mindent, amit idáig kell, most kezdenek virágozni és készülünk a virágkárosító rovarok elleni védekezésre. A napraforgót 436 hektáron elvetettük, a betervezett gyomirtásokat is elvégeztük. A napokban elkezdtük a kukorica vetését is, az összes kukorica területünk – szemes és siló együtt – körülbelül 1000 hektár lesz, ebből már 300 hektárt elvetettünk.

Van-e olyan, amivel jelentős késésben vannak?

Nincs, esetleg ott lehet, ahol a belvíz miatt várnunk kell bizonyos munkák elvégzésével. A mi munkánkat az időjárás és a műszaki problémák is befolyásolhatják. Például ha egy nagy traktor – ami éjjel-nappal vet – meghibásodik, az 100 hektár vetéskiesést jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.