- hirdetés -

Mint arról már hírt adtunk, új katolikus plébános kezdte meg szolgálatát városunkban. Dr. Laurinyecz Mihályt arról kérdeztük, hogyan került ide és milyen tervekkel érkezett?

Mikor tudta meg, hogy Orosházára kerül?

Mindenek előtt tisztelettel köszöntöm Orosháza valamennyi lakosát. Remélem, hogy hosszú távú és valamennyiünk számára építő kapcsolatot tudok kiépíteni minél több itt élő jóakaratú emberrel. Nem csak a katolikusokkal, hanem bármely keresztyénnel, de hitetlennel, ateistával egyaránt. Április 5-én tudtam meg, hogy megürült az orosházi plébánia, aznap kérdezett meg dr. Kiss-Rigó László püspök atya, hogy vállalnám-e ennek a közösségnek és fíliáinak a vezetését. Átlátva az egyházmegye helyzetét, nem tagadtam meg a kérését. Nem kértem volna el magam sosem korábbi szolgálati helyemről. Az ott eltöltött közel 11 év eddigi életem leghosszabb csodálatos ideje volt. Hálás vagyok Istennek és ottani volt munkatársaimnak, valamennyi hívőnek és hitetlennek a közös évekért, az értékes kapcsolatokért, tapasztalatokért.

Indokolják ilyenkor a döntést?

Dr. Laurinyecz Mihály

Természetesen igen. Több oka is lehet az áthelyezésnek: vagy egy adott közösségből való elhelyezés az indok, vagy az új hely igényli az új plébános jelenlétét, vagy pedig maga a lelkipásztor kéri át magát egy másik helyre. Egy ilyen nagy közösség, mint Orosháza és a hozzá tartozó kisebb közösségek a megürült plébániával mindenképpen gyors intézkedést igényeltek.

Ön a Püspöki Bíróság bírója. Ez mit jelent?

Minden egyházmegyének van egyházmegyei bírósága, amit több, jogot végzett, vagy lelkipásztorkodásban tapasztalt személyből állítanak össze. Ez a bíróság tárgyalja azokat az ügyeket az egyházmegyében, amelyek az egyházjog előírásaival ütköznek és tisztázandóak az egyház berkein belül.

Milyen tervekkel érkezik Orosházára?

Természetesen szeretném minél előbb megismerni nem csak a katolikus testvérek mindennapi életét, hanem az egész városét, intézményeit, elöljáróit, hogy tudjam, kikkel együtt és kikhez szól a küldetésünk. Azért fogalmazok többes számban, mert egy plébános munkatársak nélkül nem sokra megy. Ebben szeretném kérni és keresni a keresztyén testvéregyházak vezetőinek segítségét, hisz ugyanaz a Krisztus éltet bennünket. Fontosnak tartom a város körül élő és rám bízott kisebb közösségek életére való odafigyelést is.

Lesz feladata a készülő iskolai intézmény-átadás területén is?

Az intézményátadás állásáról még nem tudok konkrétumot mondani. A dolgok jelenlegi döntési része nem plébánosi hatáskör. Szívesen foglalkozom fiatalokkal, idén épp 20 éve, hogy cserkészkedem, 17 évig részt vettem a felsőoktatásban (a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Intézet tanáraként – a szerk.), igen sok pedagógussal dolgoztam együtt hosszú éveken keresztül. Készséggel fordítom ezeket a tapasztalatokat a város szolgálatára, ha szükség lesz rá, hiszen egy egyházi oktatási, nevelési intézmény gyümölcsei sosem csak a fenntartó egyházé, hanem mindenki javát szolgálja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.