- hirdetés -

Megszólalt Kiss-Rigó László, a Szeged Csanádi Egyházmegye püspöke, akit a napokban kirobbant egyházi botrány kapcsán kérdeztünk.

Kedden röppent fel a hír, hogy az orosházi katolikus pap, Fazakas Attila kapcsolatot létesített egy 16 éves lánnyal, ezért felfüggesztették. Az egyház sajtóosztálya elismerte, hogy vizsgálat folyik az ügyben, de bűncselekmény nem történt. A rendőrség is vizsgálatot indított, hogy megalapozottak-e a pedofil vádak.

Az ügyben a Szeged Csanádi Egyházmegye püspöke eddig nem szólalt meg. Azonban csütörtökön Orosházán járt Kiss-Rigó László és rövid nyilatkozatot adott az OrosCafé-nak.

Frissítés

Az írás megjelenésének másnapján, pénteken délután Kiss-Rigó László annyit még hozzátett telefonon nyilatkozatához, hogy Gáncs Péter evangélikus püspökkel közösen azon dolgoznak, hogy a két felekezet között Orosházán helyreálljon a normális hangvétel. Sajnálatát fejezte ki, hogy ennyire elmérgesedett a katolikusok és az evangélikusok között a viszony.

Mi az ön álláspontja a megvádolt plébános ügyében?

Fazakas Attilát (b) felfüggesztette papi hivatása alól Kiss-Rigó László (j) Archív fotó: Kecskeméti Krisztina

Sajnos látjuk, hogy beteg társadalomban élünk. Amennyi mocskot, gyűlöletet, felhalmozódott piszkot most egyesek minden kritika nélkül kiengednek magukból, az kellemetlen az egész társadalomra nézve. Ezért is gondoljuk, hogy a nevelés, oktatás, az értékekre való összpontosítás fontos az egész társadalom javára. Ebben a konkrét esetben sem pedofíliáról, sem bűncselekményről, törvénysértésről nincs szó, ennek még a gyanúja sem merült fel. Emellett Fazakas Attila ügyének semmi köze nincs az Orosházán élő különböző egyházak kapcsolatához. Ha feszültségek vannak azt sajnálom, remélem hogy mihamarabb rendeződik a viszony. A plébánost nem áthelyeztem, hanem felfüggesztettem az egyházi belső törvények alapján.

Jogi eszközökhöz folyamodnak?

Azok ellen, akik akár a plébánost, akár az egyházat vagy engem rágalmaztak, mocskoltak, megtesszük a jogi lépéseket.

Van-e annak valóságalapja, hogy Fazakas Attila nemi viszonyt létesített egy 16 éves lánnyal?

Erről nem tudok mit mondani, amíg az egyházi vizsgálat le nem zárult.

Többször próbáltuk elérni Fazakas Attilát, ám megkereséseinkre nem reagált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.