- hirdetés -

Sajnálják, hogy a Jobbik keveri a fogalmakat, de örülnek, hogy támogatják az iskolaátadást.

A Jobbik helyi szervezete népszavazást kezdeményezett kedden a tervezett iskolaátadások ügyében. Ezt az önkormányzat elutasította, melyet csütörtökön közleményben tudattak a kezdeményezők.

Az Orosházi Fidesz vezetése is reagált a fejleményekre. A péntek kora délután hozzánk eljuttatott sajtóközleményben kiemelik, hogy az Orosházi Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője által elutasított népszavazási kezdeményezés kézhezvétele óta a Jobbik vezetői úgy viselkednek, mintha az önkormányzati rendszer alapvető működési szabályaival nem lennének tisztában. Szerintük  hisztériakeltés miatt keverik össze a Helyi Választási Irodát és az önkormányzat vezetését, amiből látszik, hogy az orosházi Jobbik vezetése nem ismeri a magyar önkormányzati rendszer felépítését.

„A Helyi Választási Iroda Vezetőjének kötelessége és kizárólagos lehetősége, hogy vitás kérdésekben, mint törvényt alkalmazó szerv járjon el. A népszavazási kezdeményezés esetében sem történt ez másként, és az elutasított határozatban ismertetett törvényi rendelkezések is egyértelműen fogalmaznak. Helyesen olvasta az önkormányzati törvény idevonatkozó passzusát a Jobbik közleményének megfogalmazója, mikor rátalált a 46 § (3) bekezdésére, mely szerint „a képviselő-testület helyi népszavazást rendelhet el: a.) a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben. Örvendetes lett volna azonban, ha tovább olvassák a törvényt, és rátalálnak öt sorral lejjebb a (4) bekezdés c.) pontjára, amely alapján nem rendelhető el helyi népszavazás „a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szervezeti […] kérdésekben…” – írják.

A közleményben kitérnek arra, hogy a városházán nyilvánosan kifüggesztett HVI határozat úgy fogalmaz: „az intézményátadásra irányuló helyi népszavazási kezdeményezésben szereplő kérdés képviselő-testületi hatáskörbe tartozó szervezeti kérdés.” Kiemelik, hogy ezt a jogi szakvéleményt az Alkotmánybíróság két, precedens értékű határozatában is megerősítette. Végezetül hozzáteszik, örvendetes, hogy a Jobbik, mint jobboldali keresztény párt támogatja a városvezetés iskolák átadásával kapcsolatos terveit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.