- hirdetés -

A párt támogatja az átadást, de kíváncsi az emberek véleményére. Szerintük az MSZP kirohanásai miatt megosztott a város a témában.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Orosházi Szervezete nevében tartott sajtótájékoztatót Jámbor Nándor önkormányzati képviselő kedden kora este.

Az elmúlt időszakban heves vitát váltott ki a városvezetés azon bejelentése, mely szerint két alapfokú oktatási intézményt és egy óvodát az önkormányzat egyházi fenntartás alá adna.
– A Jobbik, mint keresztény párt alapvetően támogatja a városvezetés terveit. Ám mivel a kérdésben nagyon megosztott a közvélemény ezért helyi népszavazást kezdeményezünk a határozat elutasítása illetve támogatottságának felmérése érdekében. Már be is adtuk indítványunkat erre vonatkozóan – mondta.

Jámbor meglátása szerint a közvélemény ilyen nagyfokú megosztottságához a szocialista párt hozzászólásai vezettek.
– Az előző testületi-ülésen úgy fogalmaztak az MSZP-sek, hogy „a városvezetés idegeneknek akarja átjátszani az iskolákat”. A rendszerváltás óta ilyen kirekesztő, gyűlölködő, egyház- és vallásellenes hangnemet politikus még nem ejtett ki a száján! Idegennek nevezték a városunkban élő keresztény, vallásos meggyőződésű embereket. Korábban az evangélikus iskola ellen folytattak suttogó propagandát, ám ott is bebizonyosodott az elmúlt években, hogy az iskola pedagógusai kifogástalan nevelői munkát végeznek – mondta a Jobbikos képviselő.

Úgy vélte, minden szülő szeretné biztonságban tudni gyermekét és az is elvárás, hogy az iskolákban ingyenes és színvonalas, az életre felkészítő oktató-nevelői munka legyen. Szerinte ezek az elvárások városunk valamennyi iskolájában biztosítottak, legyen az egyházi, vagy önkormányzati fenntartású. Ám hozzátette, hogy mindezek mellett fenntarthatónak is kell lenni az oktatási intézményeknek. Meglátása szerint a mostani helyzet okai összetettek.
– Kevés gyermek születik ezért sok az üres hely az iskolákban. Mindezt tetézi, hogy az önkormányzatnak egyre kevesebb a bevétele, így nehezen tartja fent az intézményeket, melyhez az előző szocialista kormányzat gazdasági ámokfutása, az ország teljes eladósítása vezetett. Probléma a közvélemény hiányos és elégtelen tájékoztatása a városvezetés részéről. A döntés előkészítése előtt társadalmi vitát kellett volna folytatni, melyben világosan, nyíltan, egyenesen beszélhettek volna a város pénzügyi helyzetéről és az esetleges alternatívákról! Mielőtt azonban döntést hoznánk az ügyben, mindenkinek alaposan meg kell fontolnia mit szeretne: bezárt iskolákat vagy az egyházak által fenntartott oktatási intézményeket? – zárta a tájékoztatót Jámbor Nándor.

Azon kérdésünkre, hogy mi lesz, ha nem gyűlik össze a megfelelő számú aláírás a népszavazás kiírásához Jámbor Nándor úgy válaszolt, annak is van üzenete:
– Ha az orosháziak nem írják alá megfelelő számban az ívet az azt is jelezheti, hogy nem ellenzik olyan sokan az átadást, és csak az MSZP korbácsolja az indulatokat a városban az egyházi iskolák ellen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.