- hirdetés -

Hátrányos helyzetű diákok segítése és felzárkóztatása kezdődik Orosházán.

Nagyszabású, nyertes Európai uniós projekt nyitányát tartották március 24-én a művelődési központban. A „Viharsarki esélyek” című pályázaton 97 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Orosháza. Ebből a pénzből a napköziotthonos óvodában, a városi általános iskolában és a Táncsics Mihály gimnáziumban indítanak esélyegyenlőségi programokat.

A sajtótájékoztatón Kovács Árpád, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke kihangsúlyozta, hogy ezzel a pályázattal Orosháza a jövőt építi.
– Kincsünk a gyermek, és mikor róluk beszélünk, városunk jövőjéről van szó. Ezért nagyszerű eredmény, hogy 97 millió forintot tudunk arra szánni, hogy a gyerekek számára az esélyegyenlőséget megteremtsük. Az a célunk és elképzelésünk, hogy ezzel a pénzzel csökkenteni tudjunk a nehéz helyzetű diákok hátrányát – mondta.

A projekt vezetője, Orosz László hangsúlyozta: a pályázat 2011. február 1-jétől 2012. július 31-ig tart. Ezen idő alatt külön szakmai vezetők segítik és koordinálják a pályázati célok megvalósítását. Fő cél az iskolai szegregáció csökkentése, és hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) és a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyerekek számára külön foglalkozásokat szervezzenek, és segítsék az érettségire illetve a továbbtanulásra való felkészítésüket. A megnyert összegből halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek korai (3 éves kortól történő) óvodáztatását biztosító szakmai programokat is szerveznek.

A sajtótájékoztató után roma diákok táncával nyitották meg azt a szakmai konferenciát, melyen a város pedagógusai és oktatási szakemberei vettek részt. Előadásokat hallgattak meg a témában, emellett olyan települések szakemberei mutatták be tapasztalataikat, ahol hasonló pályázatok már futottak.

A pályázat által közvetlenül érintett SNI tanulók, gyermekek száma 173 fő. A projekt ideje alatt beóvodázott HHH gyerekek száma 38 fő, míg a pályázat által közvetlenül érintett HHH tanulók, gyermekek száma 246 fő. A projekt a TÁMOP – 3.3.2-08/2-2008-0077 pályázatán nyert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.