- hirdetés -

Megyeszerte tiltakozott a Jobbik az üzemanyagárak emelkedése ellen. Pénteken Orosházán is félpályás útlezárás volt, mintegy 40 jármű állt a Csorvási úton.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai, szimpatizánsai péntek délután a megye 6 településén félpályás útlezárással, forgalomlassítással tiltakoztak a folyamatosan dráguló üzemanyagárak ellen. Az orosházi eseményen mintegy 40 jármű (kisteherautók, személyautók, kamion) állt a Csorvási úton, a városból kifelé vezető oldalon, a szerviztől csaknem a benzinkútig ért a sor. A forgalmat a rendőrség irányította.

Félpályán tüntettek (Fotó: Rajki Judit)

– Úgy gondoljuk, hogy a kormány által ígért gazdasági növekedésnek egyik gátjává válik a magas üzemanyagár. A Fidesz-kormány, míg ellenzékben volt, követelte a jövedéki adó csökkentését. Úgy látszik, hogy mára, amikor ők vannak kormányon, ez nem olyan fontos tényező – fogalmazott Jámbor Nándor jobbikos önkormányzati és megyei képviselő.

Jámbor szerint azonban a kormány nem fog lépni, amíg az 500 forintot nem éri el a literenkénti üzemanyagár, ezért véleménye szerint a gazdaság további visszaesésére, az élelmiszerek drágulására számíthatunk. Németh Norbert az orosházi Jobbik elnöke elmondta, a 3 órás demonstráción elsősorban Jobbik szimpatizánsok vettek részt.

– Ma Magyarországon egy liter benzinen 212 forint a jövedéki adó, miközben az uniós előírás 98 forint literenként. A kormánynak lépéseket kellene tennie, ezért demonstrálunk és ha a közeljövőben nem csökken a jövedéki adó, ismét tüntetünk – nyilatkozta Németh, akitől azt is megtudtuk, hogy pénteken a megye hat településén (Dévaványán szombaton demonstráltak) összesen több mint 150 járművel tiltakoztak.

Tavaly 9,4 százalékkal, 2,959 milliárd literre csökkent az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint.

Lövei Gábor azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert számára is igen megterhelő a 400 forint/literhez közelítő benzinár.
– Van autóm, de egyre kevesebbet járok vele, nagyon sok az üzemanyagár. Nem bízom abban, hogy a tüntetéssel elérünk valamit, ahhoz ennél nagyobb méretű megmozdulás kellene, de fontosnak tartom a kezdeményezést.

A félpályás útlezárás a forgalomban nem okozott különösebb fennakadást, a néhány percig várakozókat a tüntetők süteménnyel kínálták, amit a többség elfogadott és szimpátiáját fejezte ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.