- hirdetés -

Bábos-zenés foglalkozás, „papírszínház”, önismereti kör. Egyre több programmal vár mindenkit a Máltai játszótér.

Tavaly szeptemberben adták át a Máltai játszóteret, vagyis még fél éve sincs annak, hogy elindult a közösségépítés a volt Rönkvár helyén kialakított intézményben. Azonban ez a rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy egy igazán összetartó, egymást támogató csapat alakuljon ki a dolgozókból és az ide járó gyerekekből és felnőttekből. És most, hogy a jó közösség már megvan, kezdődhetnek a minden korcsoportot mozgósító, ingyenes, rendszeresen szervezett programok is.

A Máltaisok munkája nem merül ki csupán a programszervezésben. Feladatuk ennél jóval felelősségteljesebb, hiszen az itt dolgozó szakemberek olyan gyerekeket, fiatalokat próbálnak meg szellemiekben támogatni, a helyes irányba vezetni, akik számára a hasznos szabadidős elfoglaltságok megtalálása igen nehéz feladat. A játszótér éppen azért épült meg a városközpontban, hogy frekventált helyen legyen ez a közösségi hely.

Az orosházi játszótér is – akárcsak a többi hasonló Máltai típusú játszótér- a már több mint tíz éve, Budapesten indult program, a „Játszva megelőzni” mintájára indult el.
– Az általunk vezetett Játszótér- Játszóház Program nem a hétköznapi értelemben vett játszóteret jelenti, hanem a köré szerveződő komplex gyermekjóléti ellátási formát is. A program a szabadidős, a kulturális és a gyermekvédelmi infrastruktúra hiányainak pótlására, és a lakótelepi övezetek rehabilitációjára helyezi a hangsúlyt – tudtuk meg Frankó Attilától, a szeretetszolgálat helyi képviselőjétől.

A szülők a kicsikkel együtt játszanak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ingyenes programok – hátrányos helyzetűeknek is

A játszótéren zajlik az élet, egyre több program várja a gyerekeket. Néhány hete elindult a Bábos-zenés foglalkozás, melyet Bánkiné Révész Adrienn és Frankó Attila közösen vezet. A 0-4 éveseknek és szüleiknek szervezett, kéthetente megvalósuló fejlesztő program során a mondók és a gyermekdalok világában merülhetnek el a résztvevők.
– Terveink között szerepel az óvodás korosztály számára a papírszínház nevű foglalkozás megszervezése Németh Gabriella színművésznő vezetésével, melyet heti programnak szánunk. A kamaszok számára pedig hamarosan egy önismereti kört szeretnénk létrehozni, ahol különböző drámajátékokban vehetnek részt a tinédzserek. Az eddigiek mellett rengeteg foglalkozást, és számos programot tervezünk még a jövőben – folytatta szeretetszolgálat helyi képviselője.

Február 26-án mintegy 60 gyerkőc – bölcsistől a kamaszig – és sok szülő látogatott el a játszótéren szervezett farsangi buliba, ahol számos vetélkedő várt a megjelentekre. Volt lekváros kenyér- és pattogatott kukoricaevő verseny, a gyerekek ízelítőt kaptak a hamarosan induló „papírszínház” műsorából. És persze nem maradhatott el a jelmezverseny sem, ahol különleges, nem mindennapi figurákkal, pingvinnel, hajléktalannal, rendőrrel és rapperrel is találkozhattunk. Ajándék, sütemény és szörp mindenkinek járt. A támogatók (a Dózsa György utcai Rétesbolt és dr. Barnáné Galambos Márta) mellett a szülők és a gyerekek is hoztak a buliba egy kis harapnivalót. Ez a gesztus is mutatja azt, hogy itt már valóban egy „közösségről” van szó, ami természetesen nem zárt, így várja soraiba a város többi gyerkőcét és szüleiket is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.