- hirdetés -

Továbbra is tilos a koporsós temetés a belvíz miatt. De nem csak ezért választják egyre gyakrabban az urnás temetést a hozzátartozók.

Nem javult a helyzet a januárban elrendelt koporsós temetési tilalom óta. Az alvégi és felvégi temetőkben a magas belvíz miatt január elején rendelt el Orosháza jegyzője koporsós temetési tilalmat. A törvényi előírások tükrében továbbra is él a tilalom.

Lászlóffy Róbert, az orosházi temetők üzemeltetője az OrosCafe.hu-nak elmondta, megértőnek bizonyulnak az érintett hozzátartozók.
– Egyetlen esetben sem döntöttek úgy a hozzátartozók, hogy más, tilalom alá nem eső temetőben helyezik koporsóban nyugalomba elhunyt szerettüket. Jellemzően az urnás temetés mellett döntenek, egy esetben pedig a kriptás temetést választották.

Lászlóffy Róbert kiemelte, a tilalomtól függetlenül megfigyelhető a temetési szokások átalakulása, egyre gyakrabban esik ugyanis a választás az urnás temetésre. Ennek vélhetően anyagi okai vannak. Egyre gyakrabb az is, hogy a hozzátartozók hazaviszik elhunyt szerettük hamvait, ezt a törvényi előírások szerint (1984 óta) megtehetik.

Deák László igazgató-lelkész kérdésünkre megerősítette, egyre többen választják a hamvasztást. Ehhez igazodik az alvégi temetőben várhatóan tavasz végén, nyár elején induló új szolgáltatás, a hamvak száraz szórása. A halotti hamvak száraz szórását egy esztétikus környezetben (az alvégi temető bejáratához közel, a díszkerttel szemben) kialakított szórókúttal végzik majd. A búcsúztatáskor a díszkúton nyugvó hamvakat egy közös tározóba engedik le. Anyagilag kedvezőbb lesz ez a megoldás, mint a jelenlegi szertartásformák, és azok is élhetnek majd vele, akik a hamvakat jelenleg otthonukban tárolják. A modern technológia kialakítására vonatkozó szerződést a héten írják alá a felek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.