- hirdetés -

Mindenszentek és halottak napja közeledtével egyre többen kelnek útra, hogy meglátogassák elhunyt szeretteik sírhelyét. A rendőrök Békés megyében is igyekeznek tenni a közlekedési balesetek és bűncselekmények megelőzéséért. Íme néhány jótanács, hogy egy kis elővigyázatossággal hogyan kerülhetjük el a kellemetlenségeket.

Mindenszentek és halottak megélénkül a forgalom az utakon és a sírkerteknél, ezért Békés megyében is megerősített szolgálattal készül a rendőrség a hosszú hétvégére. A rendőrkapitányságok munkatársai ilyenkor felveszik a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel is. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet valamint visszatérő ellenőrzéseket is szervez a polgárőrséggel együttműködve a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata.

Szükség esetén segítik a forgalmat és tanácsokkal látják el a temetőbe érkezőket. A bűncselekmények és balesetek megelőzése érdekében mindenkit arra kérnek, hogy az értékeiket, táskáikat még rövid időre se hagyják őrizetlenül. Ha valaki autóval érkezik a temetőhöz, fontos, hogy még véletlenül se hagyjon a jármű műszerfalán, ülésén vagy kalaptartóján telefonokat, táskákat, más személyes dolgokat. A kabátot se hagyjuk az utastérben még abban az esetben sem, ha kiürítettük a zsebeit, hiszen aki kívülről néz be az autóba, ezt nem tudhatja. Azt hiheti, hogy talál benne egy pénztárcát vagy telefont és ezért fel is törheti a kocsit. Amit nem tudnak vagy akarnak magukkal vinni a látogatók, azt még előtte otthon az indulás előtt érdemes eltenni a csomagtartóba.

Ilyenkor könnyedén megszaporodhat a bűnesetek száma, a rendőrség ezért mindenkit odafigyelésre és körültekintésre int (Fotó: Police.hu)

Fontos, hogy az autókat mindenki próbálja jól megvilágított területen leállítani és természetesen minden ajtót bezárva, az ablakokat felhúzva menjünk tovább! Kerékpárját is lakatolja le mindenki és a kosarakban, valamint a kormányon se hagyjon semmit! Ha busszal vagy vonattal utazik valaki, ügyeljen arra, hogy a táskája ne maradjon nyitva és a könnyebben hozzáférhető zsebeikből se tudjanak kivenni semmit az illetéktelenek. Pénzt mindenki csak annyit vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges, így például a virágok, mécsesek megvásárlásához vagy az utazáshoz.

Sírgondozás közben, ha valaki elmegy vízért, akkor se hagyja őrizetlenül a sírnál a táskáját! A rendőrség mindenkit arra kér, hogy az utakon figyeljenek egymásra, vezessenek és közlekedjenek szabályosan, figyelmesen, hogy minél kevesebb baleset történjen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.