- hirdetés -

A felnőttkorba lépés jelét, a maturandus szalagot viselhetik holnaptól az evangélikus gimnázium végzősei is.

Az iskolában 2004 óta hagyomány, hogy az érettségire készülők kitűzzék (az idén bordó színű) szalagot. Két osztálynyi diák végez, szombaton az ő családjaik, ismerőseik örömére vehettek részt az ünnepségen az iskola dísztermében.

Kölcsönösen búcsúzott egymástól a két legidősebb évfolyam, az igazgató beszédében arra figyelmeztette a felnőttség küszöbén állókat, hogy az életben ne a könnyebb utat, hanem a valódi értékek keresését válasszák, még ha az több áldozattal is jár. Fehér Borbála annak a kívánságának adott hangot, hogy az érettségi a fiatalok életében a sikeres megmérettetések egyike legyen, és ezért tanulásra biztatta őket.

Deák László első alkalommal szólhatott a végzősökhöz, hiszen első „osztályát” engedi el idén. Az igazgató lelkész arról a felelősségről beszélt, amelyet azok iránt érez, akik lelki gondozását rábízták. Emlékeztetett arra, hogy az iskolában szerzett tudás mellett hangsúlyozottan fontos a lélek gyarapodása, hiszen az, hogy boldognak érezzük-e magunkat, a lelkünk békéjének függvénye. Ez az iskola pedig éppen ettől más, mint a többi – hangzott el – hogy az értelem mellett az érzelem, a hit erősödése is célja.

A keringő véget ért, de az élet csak most kezdődik (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A két osztály képes összefoglalóban elevenítette fel a közös éveket, osztályfilmeket mutattak be, műsorral készültek, közösen énekeltek (Álmodtam egy világot magamnak…) és az est fénypontjaként amolyan első bálozókként a várt keringőt is eltáncolták.

Bár az est során többször elhangzott a közelgő érettségi, ez az alkalom a fiatalságé, a nagykorúvá válás ünnepévé lett, amelyre sok-sok munkával készültek a végzősök, és vélhetően a sok vitában sok kompromisszumot kötöttek a közös cél érdekében. Megérte, színvonalas bemutatkozás volt, büszke szülőkkel és tanárokkal. (Az iskolában a létszám amúgy is  megengedi a családias hangulatot, a projektorra kivetített élő kameraképekkel pedig azok számára is láthatóvá tették a történéseket, akik a terem ilyen szempontból hátrányos helyein ültek. Jó ötlet jó megvalósítását láttuk.)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.