- hirdetés -

A Magyar Kultúra Napja alkalmából városi ünnepséget tartottak szombaton. A rendezvényen emlékplakettel ismerték el a kiemelkedően, alkotóan tevékenykedőket.

A kultúra, sőt a mindenkori emberi értékek ünnepe is egyben a Magyar Kultúra Napja, amely kapcsán a nemzeti identitásunk hangsúlyozott megfogalmazására is lehetőségünk van, és élnünk is kell vele.

Az emlékplakettek

A város hivatalos ünnepségén, szombaton délután a művelődési házban ilyen gondolatok foganhattak meg a jelenlévőkben. A polgármesteri köszöntő szavai erre buzdítottak, a nyitószámként éneklő gyermekkórus a jövő reménységét mutatta, a hegedű hangja a művész kezében, pedig a jelen értékét adta szellemi és lelki táplálékul a közönségnek. A városban, a város kultúrájáért tevékenykedők közül négyen kaptak elismerést ezen az ünnepen.

A műsort a Kodály Zoltán Gyermekkórus éneke indította, a Himnusz után Selmeczi György: Ünnepi gyermekzene című művét adták elő (betanították Makó Ildikó és Dávidné Bartha Szilvia). Remélem, a hallgatóság nevében szólhatok, amikor azt mondom: ahányszor csak hallom a gyerekek előadásában a „minden élet kő egy épületben” gondolatot, hiszem, hogy ez így van, és bízom benne, hogy sokan hiszik velem együtt. A tiszta gyermekhangok megerősítenek ebben.

Dr. Dancsó József ünnepi köszöntőjében a Himnusz jelentőségéről szólt, méltatta azok munkáját, akik a kultúra gyarapodásáért tesznek, és köszönetét fejezte ki azoknak is, akik ezen a napon nem részesültek külön figyelemben.
– A kultúra summázata a szerelemnek, a gondolatnak, amely évszázadokon át képessé tette az embert, hogy megszabaduljon a rabszolgaságtól. A legmagasabb kultúra az, ha a legnagyobb dolgokat a legegyszerűbben fejezzük ki – fogalmazott a polgármester.

Az elismertek a polgármester társaságában (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Orosházát és környékét, az itt élő emberek mindennapjait bemutató újságírói munkájáért elismerésben részesült Csete Ilona (a méltatásért kattints a névre – .pdf), a Békés Megyei Hírlap területfelelős újságírója, aki 1987 óta a város és a környező tíz település közéleti, gazdasági, kulturális és sporteseményeinek tudósítója.

A város szellemi életében betöltött szerepe, tehetségtámogató tevékenysége okán elismerték Dr. Fehér Dezső (a méltatásért kattints a névre – .pdf) állatorvost, egyetemi tanárt, aki a Magyar Lóverseny Vállalat nyugalmazott igazgatója, az állatorvosi tudományok kandidátusa, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége történeti bizottságának elnöke, Csorvás díszpolgára. Családját a városalapító zombai elődökig vezeti vissza.

Horváthné Kriczki Zita (a méltatásért kattints a névre – .pdf) táncpedagógus a város kulturális életében és a táncoktatásban betöltött szerepe, kiemelkedő pedagógusi életpályája miatt részesült elismerésben.

Sass Ervin (a méltatásért kattints a névre – .pdf) városunk kulturális életében vállalt alkotó munkásságának, közmegbecsülés övezte szépírói és újságírói életpályájának elismeréseként vett át emlékplakettet a polgármestertől.

Az est második felében Sass Magdolna hegedűművész és Zentai Károly zongoraművész műsorának örülhettünk. A későbbiekben a művésznővel készült beszélgetésünket is közzé tesszük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.