- hirdetés -

Több, mint négyezer fogyasztónak van 90 napon túli villanyszámla tartozása Orosházán. 790 ügyfélnél már kikapcsolták az áramot.

Ismét eltelt egy év. Az élet sokak számára továbbra sem lett könnyebb. Egyre többeknek okoz gondot a mindennapi megélhetés, a közüzemi számlák kifizetése. Megkerestük a szolgáltatókat és arról kérdeztük őket: nőtt, vagy csökkent a tartozások száma Orosházán? Elsőként az EDF DÉMÁSZ Zrt. illetékesének tettük fel „villanyos” kérdéseinket. Egy éve 131 otthon volt áram nélkül

Mekkora összeggel tartoznak az orosházi fogyasztók?

Orosházán az ügyfelek összes hátralékának összege jelenleg meghaladja a 865 millió forintot, amely a 2009-es évhez képest 8%-os csökkenést jelent.

Régóta fennálló tartozások ezek, vagy átmeneti fizetési nehézségek, melyeket rövid időn belül rendeznek a fogyasztók?

Több, mint 4 ezer ügyfélnek van 90 napon túli számlatartozása Orosházán, és ebből 2 ezer ügyfél tartozása haladja meg az 5 ezer forintot.

Általában mekkora összegű tartozásokról van szó?

A tartozások megoszlása a száz forint alatti tételektől a másfél millió forint feletti összegig terjed.

Volt olyan az elmúlt egy évben, hogy tartozás miatt kikapcsolták orosházi fogyasztónál az áramot?

Társaságunk a szolgáltatásból való kikapcsolást minden esetben a hatályos törvényi szabályozásban foglaltak szerint végzi el. A jogszabályok által előírtaknak megfelelően levélben több alkalommal is értesítjük a fogyasztókat a villamos energia tartozásról, amely értesítés közül a kikapcsolási értesítőt tértivevénnyel küldjük ki. Jelenleg 790 szolgáltatásból kikapcsolt ügyfelet tartunk nyilván Orosházán.

A fizetési nehézségekkel küzdő fogyasztók számára felajánlják a részletfizetési lehetőséget? Élnek ezzel a fogyasztók?

Részletfizetési kedvezmény évente egyszer, meghatározott feltételekkel olyan védendő fogyasztót illet meg, aki vállalja, hogy az esedékes részlet megfizetése mellett az aktuális áramszámláját is határidőben fizeti. A nehezebb anyagi körülmények között élő, szociálisan rászorult, védendő ügyfelek körében természetszerűleg magasabb az ilyen kérelmek száma.

Védendő fogyasztók lehetnek szociálisan rászorultak és fogyatékkal élők. A nyilvántartásba vett és védendővé nyilvánított fogyasztók jogosultak bizonyos kedvezményekre (előrefizetős mérő igénylésre, költségtérítés nélküli felszerelésre, részletfizetés igénybevételére évente egyszer), szolgáltatásokra, amelyek azonban nem érintik a villamos energia árát. A támogatások célja az átmeneti nehézségek megoldásának megkönnyítése, de az energiafogyasztás díjának teljes megfizetésétől semmi esetben nem tudnak eltekinteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.