- hirdetés -

Belvízhelyzet és vis maior ügyek – ezek voltak a fő témák a MAGOSZ elnökének orosházi sajtótájékoztatóján. Jakab István a pénteki gazdafórumon is részt vett.

Január 21-én városunk vendége volt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Kora délután a Városházán tartott sajtótájékoztatót, majd a Pacsirta utcai Pártok házában gazdafórumot rendeztek, ahol szintén a legégetőbb kérdések kerültek napirendre.

– Országszerte mintegy egymillió hektár termés van veszélyben, 360 ezer hektárt most is víz borít, a többi terület pedig olyan szinten telített vízzel, hogy félő, kipusztul az őszi kalászos – jelentette ki Jakab István. A MAGOSZ elnöke elmondta, hogy 2010-ben (számításaik szerint) 180 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban. Úgy fogalmazott, az elmúlt nyolc év alatt 50 milliárd forintot nem adtak meg a vízgazdálkodási ágazatnak, ennek a következményeit szenvedi most az egész ország.

Kritikus a helyzet, veszélyben a termés
(Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, január óta számos intézkedést vezettek be a helyzet megoldása érdekében. A kormány biztosította a költségvetési forrást (4,6 milliárd forintot adtak önálló költségvetési soron a vízgazdálkodással összefüggő feladatokra), a vízügy nyújtja az országos szintű, átfogó, szakmai irányítást, és megindult a közmunkaprogram is mintegy 6 ezer ember közreműködésével. Jakab István kiemelte, a hosszú távú cél, hogy a munkába a gazdákat is bevonják. Példaként említette Finnországot és Ausztriát, ahol már a gazdák végzik a csatornák karbantartását.

A MAGOSZ elnöke szólt arról is, hogy az idei termésbiztonság érdekében rövid időn belül jelentősen csökkenteni kell a belvízzel elöntött területek nagyságát. Úgy fogalmazott, ha nem lépnek, tízszer nagyobb lesz a veszteség, mint a víz elvezetésének költsége.

Orosháza határában is komoly gondot okoz a belvíz. A sajtótájékoztatón az Orosházi Gazdakör elnökétől megtudtuk, hogy jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy 20-25 százalékát borítja a belvíz, de a többi is telített vízzel.

Vis maior ügyek

A pénteki, orosházi sajtótájékoztató kiemelt témája volt az úgynevezett „vis maior rendelet” is. Megtudtuk, a MAGOSZ elnöke az elmúlt héten ismét a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mivel egyes mezőgazdasági integrátorok továbbra is úgynevezett fedezetvásárlásra kötelezik a vis maiort bejelentő gazdákat, megsértve ezzel a december végén módosított agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt.

Gazdák a fórumon

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint a szóban forgó integrátorok, illetve kereskedelmi cégek tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak, és visszaélnek gazdasági erőfölényükkel. Nem fogadják el ugyanis, hogy a gazdák – természeti csapások miatt – nem tudják a korábban megkötött szerződéseket teljesíteni, és a lekötött termésmennyiséget leszállítani. Az érintett termeltető cégek kártérítésre, úgynevezett fedezetvásárlásra kötelezik a gazdákat.

Jakab István egy példát is említett: egy termelő 65 ezer forint/tonna áron szerződött le napraforgóra, de csak a felét tudta beszállítani a szerződött mennyiségnek, mivel több nem termett. Az integrátor ezt a mennyiséget átvette, majd 125 ezer forint/tonna áron beszerezte a másik felét, és leszámlázta ezt a gazda felé, tőle kérve a többletköltséget. Az egyes kereskedelmi szervezetek összesen mintegy 50 milliárd forintot követelnek a gazdáktól.

Az Orosházi Gazdakör elnökétől, Horváth Józseftől megtudtuk, térségünkben is vannak olyan gazdák, akik érintettek, és felszólították őket a többletköltségek megfizetésére. A MAGOSZ elnöke szerint intézményesített zsarolásról van szó, és vizsgálatot, majd ennek függvényében intézkedést kért a Gazdasági Versenyhivataltól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.