- hirdetés -

10 milliárd forintból valósulhat meg a korszerű hulladékkezelés a délkelet-alföldi régióban. A DAREH Társulás 93 tagtelepülése részese a pályázatnak, amit a következő két évben készítenek elő.

– Tavaly szeptemberben nyújtotta be első fordulós pályázatát a DAREH Társulás, és az év végére született meg a támogató döntés. A pályázat kétfordulós, az első két év a tervezés és engedélyeztetés, tehát az előkészítés időszaka, melyre 200 millió forintot nyertünk. Amennyiben az ezt követő elbírálás pozitív, akkor megkezdődhet a rendszer kiépítése, és lehívhatjuk a további támogatást. A fejlesztések várható beruházási összköltsége meghaladja a 10 milliárd forintot – tudtuk meg Csizmadia Ibolyától, a DAREH Társulás ügyvivő elnökétől.

A rendszerpályázat célja a korszerű hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése. Ennek keretében népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést, megteremtve a zöldhulladék szelektív gyűjtésének lehetőségét is. Emellett hulladékudvarokat hoznak létre, és valamennyi lakos számára elérhetővé válik a szigetes gyűjtés. Mindez házhoz menő szelektív gyűjtési lehetőséggel is kiegészül, továbbá új átrakó állomásokat, komposztálókat és mechanikai-biológiai hulladékkezelőt is építenek.

Az előkészítés után indulhat el a két gyűjtőkörzetes rendszer kiépítése: a tervek szerint az északi körzet központja Békéscsaba, a déli körzeté Hódmezővásárhely lesz. Csizmadia Ibolya elmondta, a rendszerpályázat megvalósítása rendkívül fontos a környezetvédelem szempontjából. Emellett várhatóan a díjszabás is kedvezőbb lehet a lakosság számára.

A beruházás a KEOP-7.1.1.1. kódszámú Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése című konstrukció keretében valósul meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.