- hirdetés -

Pert nyert Pleskó Pál Fetser Jánossal szemben. Egy évvel ezelőtti testületi ülésen tett kijelentés miatt indult a peres eljárás.

Hússzor perelte be az elmúlt években Pleskó Pált két orosházi szocialista politikus, Fetser János és Varga Zoltán. A korábbi önkormányzati képviselő – aki a testület munkájában jelenleg külső bizottsági tagként vesz részt – a legutóbbi perből is győztesen került ki: a rágalmazás és becsületsértés vádja alól január 18-án felmentette a megyei bíróság. A jogerős döntésben megerősítették az első fokú bíróság ítéletét a Fetser kontra Pleskó ügyben.

A volt polgármester a tavaly februári testületi ülésen elhangzott kijelentése miatt indított becsületsértési és rágalmazási pert Pleskó Pál ellen, aki – reagálásként a szocialisták vádjára, miszerint nem fejlődik a város – szó szerint a következőket mondta: „De arra ki emlékszik vissza, hogy… a betegállapotban lévő, szerintem valami súlyos elmezavar jeleit mutató expolgármester 1994-1998-ig összesen két elvetélt benzinkutat épített ebbe a városba.”

A másodfokú bíróság megerősítette az első fok (az Alkotmánybíróság álláspontját idéző) indoklását, miszerint „fokozott alkotmányos védelmet élveznek az olyan értékítéletek, amelyek a közügyekre vonatkozó vélemények ütközésében kapnak hangot, még akkor is, ha esetleg túlzók, felfokozottak. A demokratikus jogállam állami és önkormányzati intézményeinek szabad bírálata, működésük, tevékenységük kritikája – még ha becsületsértő kifejezések formájában történik is – a társadalom tagjainak, az állampolgároknak olyan alapvető alanyi joga, amely a demokrácia lényegi eleme.”

A Békés Megyei Bíróság jogerős döntésében megerősítette az első fok azon álláspontját is, hogy „a hatóság, vagy hivatalos személy, valamint közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas – e minőségre tett – értékítéletet kifejező vélemény-nyilvánítás nem büntethető.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.