- hirdetés -

Tovább nőtt az elöntött mezőgazdasági területek nagysága Orosháza határában is. A gazdák szerint egyelőre még a károkat sem lehet pontosan felmérni, és csúszhatnak a tavaszi munkálatok is.

– 2000 óta gazdálkodok, de ilyen kritikus még nem volt a helyzet – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak Gál László családi gazdálkodó. 120 hektáros területéből mintegy 30-35 hektár van víz alatt, azt mondja, a többire sem tudja, mikor lehet majd rámenni. Hangsúlyozta, ahol van csatorna, próbálják leengedni a vizet, a többi területen nem tudnak mit tenni, várják a szép időt.

Orosháza határában jelentős területeken továbbra is a víz az úr. Az olvadás után újabb csapadék is érkezett, melynek következtében kritikus helyzet alakult ki a határ egy részén. Az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, hogy az elmúlt napokban újabb területeken jelent meg a belvíz, tovább nőtt az elöntött termőföldek nagysága. Horváth József úgy fogalmazott, a kármentés most a legfontosabb, ahol mód és lehetőség van rá, igyekeznek levezetni a vizet, de a talaj szinte mindenhol telítődött már.

Gál László áll belvízzel borított földjén (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A jelenlegi helyzet komoly gondokat vetít elő a tavaszi mezőgazdasági munkálatok tekintetében is. A műtrágyázási, majd a növényvédelmi munkák csúszhatnak az átázott földeken, az elöntött területek termésátlagát pedig megjósolni sem lehet. A gazdakör elnöke elmondta, hogy a sok csapadék miatt jóval kevesebb búzát vetettek térségünkben is, ráadásul folyamatosan nőnek a járulékos költségek. Drágulnak a növényvédő szerek, a vetőmagok, a műtrágyák. Horváth József kiemelte, nagy szükség lenne a vízgazdálkodási társulatok munkájának rendezésére, és a kárenyhítési alap rendbetételére.

Országszerte többszázezer hektár van belvíz alatt. A kárfelmérés folyamatos, a MAGOSZ adatai szerint mintegy 200 milliárdra tehető az időjárás okozta kár a mezőgazdaságban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.