- hirdetés -

Rekordmennyiségű csapadék, elmaradt termésátlagok – ez jellemezte 2010-et a mezőgazdaságban. Idén a legfontosabb az érdekképviselet erősítése lesz – jelentette ki az Orosházi Gazdakör elnöke, Horváth József.

Milyen évet zárt a mezőgazdaság?

Összességében elmondhatjuk, hogy 2010 a szélsőségek éve volt. Ennyi csapadék, mint tavaly, még nem hullott ebben a térségben. Ez rá is nyomta a bélyegét az egész évi munkára. A növénytermesztők küszködtek azzal, hogy el tudjanak vetni, majd be tudjanak takarítani a nyári időszakban, az ősz pedig teljesen kritikussá tette a helyzetet. A csapadék mennyisége a szokásos közel duplája volt, belvizes területek vannak Orosháza határában is. A hétvégi olvadás után tudjuk felmérni pontosan, mennyire kritikus a helyzet.

Hogyan alakultak a termésátlagok?

A betakarítás sem volt egyszerű 2010-ben
(Fotó: Rosta Tibor)

A nyári betakarítás során a gabonák termésátlaga elmaradt a várttól, a gondot itt is a sok csapadék okozta. A napraforgó betakarítása sokat csúszott, a kukorica volt az, amely elfogadható mennyiségű termést adott.

Az állattenyésztés területén is akadtak problémák.

Nagy gond van az állattenyésztőknél, a felvásárlási árak nem emelkedtek az elmúlt évekhez képest, a takarmányárak viszont megugrottak. Az állattenyésztőknek mindenképp szükségük lenne pályázatokra, támogatási forrásokra. A jelenlegi kormány ígéretet tett arra, hogy kifizetik az elmaradt állatjóléti támogatásokat 2011 első negyedévében.

Mi várható 2011-ben?

2011 mindenképpen a reménység éve. Reméljük, hogy a kora tavaszi munkákat időben el lehet végezni, a növénytermesztésben sikerül jó hozamokat betakarítani, a gabona árában nem következik be ingadozás, és nem emelkednek tovább túlzott mértékben a termelési költségek. A várható kormányzati intézkedések könnyíthetnek az állattenyésztés gondjain. Az Orosházi Gazdakör idén mindenképp szeretné tovább javítani az érdekképviseleti munkát, kihasználva minden lehetőséget a térségi gazdák segítésére. Nagy szükség lesz arra, hogy az agrárkamara újjászervezésével valós érdekképviseleti munka történjen, működőképes és hatékony agrárkamara legyen. Nagyon fontos emellett a fiatal gazdák helyzetbe hozása, hiszen Orosházán is kiöregedőben van a gazdatársadalom. Összességében sok a megoldandó feladat, de bizakodunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.