- hirdetés -

Egy börtönben ülő festő adta egyik képét a városnak.

A közelmúltban Könnyű Attila János absztrakt festőművész adományozta Orosházának egyik festményét, melyet a művelődési központ kamaratermében helyeztek el. A napokban hasonló esemény történt, újabb festmény került Orosháza tulajdonába.

– 2010 áprilisában volt Bujdosó Balázs kiállítása Orosházán, aki a szegedi fegyházban tölti büntetését.  Balázs sokat köszönhet Orosházának, hiszen mióta elítélték, tavaly tavasszal volt kint először a börtönből, épp a tárlat megnyitóján. Ezt megköszönve az Éden című képet adományozta a városnak – mondta Pusztai Lajos, a művelődési központ igazgatója.

Pusztai Lajos a festő barátjától, Schütz Richárdtól vette át a festményt (Fotó: Melega Krisztián)

A szegedi fegyház nemrégiben volt 125 éves, ennek apropójára írtak ki a börtönlakóknak képzőművészeti pályázatot. A pályamunkákat szakértő zsűri bírálta el, Bujdosó Balázs az Éden című festményével 2. lett.
– 2011-ben Szeged, Arad, Temesvár és Újvidék börtöneiben dolgozó szakemberek tanácskozást szerveznek, melynek központi témája lesz a börtönben büntetésüket töltő alkotók helyzete. Azokat a tapasztalatokat osztják meg egymással, melyet a börtönviselt emberek visszailleszkedésének elősegítésében szereztek. Valószínű, hogy a konferencia egyik napja Orosházán lesz majd. Ha ez létrejön, akkor egy gyümölcsöző kapcsolat folytatása lehet, melyet Bujdosó Balázs kiállítása indított útjára – mondta Pusztai Lajos.

Bujdosó Balázs képei jelenleg a Hotel Corvus Aqua szállodában láthatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.