- hirdetés -

A hagyományok szerint a polgármester két olyan hátrányos helyzetű családot látogatott meg karácsony előtt, akik példásan nevelik a gyermekeiket, megérdemlik a különleges segítséget.
Pusztaszenttornya felé, a Virágos dűlőben egy tanyán lakik a Mórocz család. Öt gyermeket nevelnek: három saját, kettő pedig az asszony testvérei, akiknek ők a gyámjaik. A család mintegy 130 ezer forintból gazdálkodik egy hónapban, a férj négy órában dolgozik egy kertészetben.
A népjóléti osztály munkatársai 10 ezer forintos ajándékcsomagot állítottak össze, amelyet dr. Dancsó József adott át Mórocz Antalnak családjának, ezen felül 40 ezer forintot is kaptak. Az ünnepet a szokásos családi körben ülik meg, disznóvágás után vannak, ilyen értelemben gazdagon, hisz lesz töltött káposzta, hurka és kolbász is, no meg sütemény. Már Mikulásra feldíszítették a műanyag fenyőt (arról a szaloncukor le is fogyott), az élő fenyő december 24-én öltözik díszbe.

A Mórocz gyerekek - Antal (4), Melinda (14), Vivien (2) és Ágnes (6) kapták a csomagot.
– Napi négy kiló kenyér és három liter tej fogy. Havonta kétszer kocsival megyünk bevásárolni, de hát szűkösen elég– mesél a hétköznapok igényeiről Aranka.
Érkezésünkkor is tévéztek az aprók, mint hallottuk, ez a legfontosabb elfoglaltságuk. A polgármester a meseolvasást javasolta, de az anya szerint nincs hozzá türelmük a kicsiknek. A család a romos tanyát már részben rendbe hozta, de a vizet is be akarják vezetni, fürdőszobát terveznek jövőre, és még egy szobával meg akarják toldani a lakást, hiszen szűkös az egy szoba ennyi embernek.

A legnagyobb szükség tüzelőre volt

A Dénes tanító utcában Pallag Péter és családja fogadta dr. Dancsó Józsefet, akit meg is ajándékoztak egy karácsonyi ablakdísszel, amit a ház asszonya készített. Lívia 14 éves, Csabika elsős, Adrika negyedikes. Főleg a legidősebbet dicsérik a jó tanulmányi eredménye miatt, tervei szerint a Táncsics gimnáziumban fog tovább tanulni.
– A szűkös anyagi körülményeink között az erőt ad, hogy ők jól tanulnak – mondja büszkén az édesanya.
Mindkét szülő munkanélküli, Pallagné szakmája cipő felsőrész-készítő, a férj 8 általánost végzett, korábban a panírozóban dolgozott, de látássérült is, így nagyon rosszak az esélyei a munkához jutásra. Pedig az hiányzik ennek a családnak.

A Pallag család nagyon örült a város ajándékának (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A szeretet, a melegség pár percnyi ott tartózkodás során is tapasztalható. A sütőben keksz-féle sül, de a liszt kevésnek bizonyult, a korrigálással az édesanya már nem készült el időben, hogy megkínáljon bennünket, vendégeket. Az udvarban három nagyon barátságos, dörgölődzős macskával találkoztunk, valamint ólat kapott egy kutya is, amelyet befogadtak, bár nehezen tudják ellátni élelemmel.
A Pallag család az önkormányzat által megítélt 50 ezer forint egy részét tűzifában kérte, a családfő már be is hordta a hátsó épületbe, hálásan fogadták a segítséget.

A család ezúton is köszöni Ilovszky Béláné nagylelkű adományát, aki a nála rendelt tűzifa mennyiséget megtoldotta, hogy segítségükre legyen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.