- hirdetés -

India és Tibet határára készül a város ismert kerékpáros utazója Lénárt “Léna” Ferenc.
A cél Dardzsiling városa, melynek erős kötödése van Magyarországhoz, hiszen hazánk legnagyobb utazója, a magyar-őstörténet kutató, a tibeti-angol szótár megalkotója Kőrösi Csoma Sándor ott van eltemetve.
– Régóta tervezgetem ezt az utat, újabb nagy álmom valósul meg, ha eljutok oda. Ennek feltétele volt, hogy találjak magamnak egy olyan útitársat, akiben megbízom. A kínai út után találkoztam az 55 éves dunaújvárosi Matulai Györggyel, és közösen körvonalazódott bennünk a terv – mondta Lénárt Ferenc.
Honnan indultok?
A 8600 km-es túra Erdélyben, Csomakörösön indul, mely Kőrösi Csoma szülőhelye. Itt Csoma ültetett annak idején két tölgyfát, melyek a mai napig állnak. Ezek tövéből viszünk két kis zacskó földet, és ha kiértünk, letesszük a sírjára, magyar zászlóba burkolva, Orosháza, Dunaújváros felirattal.
Sok tapasztalatot szereztél a pekingi úttal, de ez most még húzósabbnak tűnik.

Léna Európa és Ázsia határán
Nem csak annak tűnik, hanem sokkal brutálisabb is lesz: Románia, Bulgária, Törökország a kurdokkal, Irán, Pakisztán és India. Már most vannak gondok: az indiaiak azt mondták nem fogadnak egyéni kerékpárost. Viszont az iráni követségen nagyon készségesek voltak, kapunk 2 hónapos különleges vízumot és elmondták, minden rendben van az országban. Azért tartok kicsit tőle, de már jó jel, hogy ilyen kedvesek. Pakisztánban lehet a legtöbb gond, viszont előny, hogy nem akarunk nagyvárosokon átmenni, a nomádok tapasztalataim szerint békés emberek. A szegedi egyetem készít fordítást törökül, perzsául, angolul, olaszul, franciául. Ebben a nevünk lesz, hogy békével, barátsággal utazunk és leírják miért megyünk.
A pekingi út során sok bajotok volt a diplomáciával.
A kínai útnál a nagy felhajtásba buktunk bele, most ilyet nem akarunk. És akkor indulunk csak, ha a kezünkben van az összes vízum. Ha szükséges, akkor inkább halasztunk. Jövő tavasszal szeretnénk indulni és minimum 3 hónapra tervezzük a tekerést. Rengeteg a hegy és a sivatag út közben, nagyon észnél kell lennünk, mert könnyen otthagyhatjuk a fogunkat.
A felszerelés és pénz megvan?
A legfontosabb, a speciális kerékpár és a cuccok java megmaradt a kínai útról, apróságokat kell pótolni. Többen jelezték, hogy támogatnak, ami jól esik, mert bevallom, a pénzem még elég karcsú. Bár az jó jel, hogy a pekingi könyvből már csak 20 db van, a többit megvették. Bízom benne, hogy a város is mögém áll, hisz Orosházát és Magyarországot képviselem majd az út során.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.