- hirdetés -

Ünnep és emlékezés. A Liszt Ferenc művészeti iskola 55. születésnapján mindkettő hangsúlyos szerepet kap.
A közelmúltban Príma-díjat nyert Liszt Ferenc Művészetoktatási Intézmény az idén ünnepli 55. születésnapját. Az iskola három „felvonásos” programsorozattal készül, melyben lesz kiállítás, zene illetve tánc is az egykori és a jelenlegi növendékek, valamint a tanárok közreműködésével.
– Az 55 év sokak szerint nem olyan nagy ünnep, mivel nem egy kerek évszám. Mégis úgy gondolom, hogy időnként érdemes egy picit megállni, ünnepelni. Mi ezt ötévenként megtesszük, ami azért fontos, mert ilyenkor egy kicsit megnyugszunk, átgondoljuk, hogy mi történt eddig, és hogy mit kell tennünk folytatásként a jövőben – mondta Jakab Annamária, a művészeti iskola igazgatója.

55 éve 100, idén 860 növendék

A mai időben igen szerencsésnek tartja magát a zeneiskola, hiszen az igazgatónő elmondása alapján a megyében egyedülálló módon támogatja az intézményt fenntartója, az önkormányzat. Az induláskor még több nehézséggel kellett szembenéznie a vezetőségnek.
– A kezdetekkor igen szűkös keretek között működött a zeneiskola. Mindössze 5-6 tanteremmel indult meg a tanítás, 100-150 fővel, az idei tanévet viszont már 860 növendék kezdte el. Nagy örömünkre ma már az iskola rendelkezésére áll színhelyként a Művészetek Háza is, amit igen sok koncerttel meg is töltenek a gyerekek –  hangsúlyozta Jakab Annamária.
Nemrégiben egy archív anyagokból álló kiállítás került a Művészetek Házában az érdeklődők szeme elé. Rendszerezett, tabló formában összegyűjtött fotók, képek, dokumentumok, amik azokat az eseményeket idézik fel, amikre a leginkább büszke az iskola. Itt dolgozó pedagógusok, volt és jelenlegi tanítványok féltve őrzött emlékei ezek.
A kiállítás megnyitóját követően hangversenyt adtak a „Kicsik” és a „Nagyok”. Az előbbi megnevezés a jelenlegi, az utóbbi pedig az egykori zeneiskolai növendékeket takarja.

A háromból két felvonás még hátra van

December 3-án 18 órakor Ünnepi díszhangversenyt adnak a zeneiskolások a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében. Ezen az esten fellépnek az intézmény egykori növendékei és együttesei. Bálint Zsuzsanna énekművész, Baricsa Éva zongoraművész, Lőrincz Anita fuvolaművész, Németh József klarinétművész, Porzsolt György brácsaművész, Sin Katalin gordonkaművész, Lászik Szandra klarinéton, majd a Smaragd Tánccsoport, a Vonószenekar, a Fúvószenekar és a Kicsinyek Kórusa is.
A jubileumi hangversenysorozat harmadik rendezvénye a Karácsonyi hangverseny lesz. A Csengettyű nevet viselő rendezvény december 17-én 18 órakor a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében lesz. Az iskola diákjai, tanárai, csoportjai kiállítással, táncbemutatóval, karácsonyi muzsikával és egyéb meglepetésekkel is készülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.