- hirdetés -

Két szeretett, árván maradt gyermek, egy halála után is köztiszteletben álló édesanya, és rengeteg segítőkész ember, aki próbálja megkönnyíteni a szülők nélkül maradt testvérpár életét.
Bence és Panni, két árván maradt gyermek. Édesapjuk és édesanyjuk is eltávozott már az élők sorából, ők pedig a szülők elvesztése után anyai nagyanyjukhoz, Tóth Györgyné Erzsikéhez kerültek. Erzsike néni már nyugdíjas, így anyagilag elég nehéz helyzetben van. Most pedig, hogy két szeretett unokája is vele él, még inkább szüksége van a segítségre.
A két gyermeket nagyon sokat szeretik Orosházán és Pesten is. Édesanyjuk, Tóth Ágnes halála előtt a fővárosban élt a család, és ott járt Panni és Bence is iskolába. Ma már a kislány hazajött, bátyja azonban tanulmányai miatt Pesten maradt. Így nemrégiben két közösség foghatott össze azért, hogy segítsen rajtuk anyagilag, és támogassa őket lelkileg is.
– Ferge Béla zeneszerző augusztusban keresett meg engem azzal a gondolattal, hogy szervezzünk a család számára egy jótékonysági koncertet. Kezdettől fogva nagyon sok segítőre találtam itt Orosházán. Elsősorban Pusztai Lajos kultúrház igazgatónak szeretnék köszönetet mondani, aki az első perctől kezdve nagy lelkesedéssel és szeretetteljesen vett részt a munkálatokban, és biztosította számunkra a művelődési házban a helyet – mesélte Deák Gabriella szervező.

Édesanyjuk emléke

A művelődési ház mellett az orosházi Székács József evangélikus iskola és a budapesti Julianna Református Iskola állt az ügy mellé. Az utóbbiból olyan gyerekek érkeztek a jótékonysági hangversenyre fellépőként, akik korábban Panninak voltak osztálytársai. A testvérpárt nem csak önmagukért, hanem édesanyjukért, Tóth Ágnes személyéért is sokan szeretik. Ágnest nagyon sok ember ismerte Orosházán. Egyrészt rendezvényszervezői tevékenysége miatt, másrészt pedig mert ő mindenhol ott volt, ahol segítséget kellett nyújtani a bajbajutottaknak.
– Olyan szülőnek ismertük meg őt, aki a gyermekeiért odaadóan mindent megtett, és az iskola minden célkitűzését támogatta. Nagyon sokat köszönhetünk neki, mert a szülők körében olyan munkát folytatott, amivel a többieket is mozgósította. A gyerekekről a kollégáim elmondása alapján csak jót tudok mondani. Bence 9 évig járt hozzánk. Ő nagyon nagy tehetséget kapott az Úristenről, és ezt a lehető legjobb módon kamatoztatta is – mesélte Fehér Borbála, az evangélikus iskola igazgatója.
Az iskola több szülőt is sikeresen megnyert a jótékony ügynek, így sokan anyagilag is tudják támogatni a gyerekeket.

A budapesti diákok is segítették az árván maradt gyerekeket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Pestről jött társak, barátok

Fábián Katalin, a budapesti Julianna iskola tanítónője elmondta, bár a nyáron történt tragédia után a kislány visszakerült Orosházára, ők mégis  igyekeznek tartani vele a kapcsolatot, és támogatást nyújtani neki egyrészt jó szavakkal, másrészt a fővárosból városunkba érkezett koncertjükkel.
– Ami Pannival történt, az nem egy hétköznapi dolog, így neki most nagyon nagy szüksége van arra, hogy minél többen mellé, illetve mögé álljanak. Szeretnénk támogatni lelkileg, anyagilag, ruhákkal, játékkal, bármivel, amivel tudjuk – emelte ki Fábián Katalin.
A november 20-ai  teltházas jótékonysági hangversenyen saját szerzemények, valamint közkedvelt barokk és reneszánsz korabeli darabok csendültek fel. A rendezvényre díjtalan volt a belépés, azonban támogatói jegyeket vásárolhattak 200 és 500 forintos egységáron a segíteni vágyók. Az est folyamán mintegy 40 ezer forint gyűlt össze. Emellett a Julianna iskolából 82 ezer 500 forintot hoztak a gyerekek megsegítésére, a Székács iskolában pedig mintegy 85 ezer forintot gyűjtöttek össze.
– Ez az összeg valószínűleg csak csepp a tengerben. De nagyon fontos, hogy a jelenlétünkkel bizonyítottuk a családnak, mellettük állunk és szeretjük őket – hangsúlyozta Deák Gabriella.
– Szavakkal nem lehet kifejezi a hálát, amit érzek, de mégis szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, vagy a jövőben segíteni fog rajtunk – mondta a gyerekek nagymamája, Tóth Györgyné Erzsike.

További felajánlásokra a Székács József iskolában van lehetőség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.