- hirdetés -

Az évforduló alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az orosházi Fidesz irodában.
Az eseményen jelen volt Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, polgármester, Zalai Mihály alpolgármester, Csizmadia Ibolya alpolgármester, a Fidelitas orosházi szervezetének elnöke, valamint a korábbi elnökök: Szőke-Kilián Szilvia és Csizmadia Gergely.
Erdős Norbert országgyűlési képviselő, – aki az orosházi szervezet megalakulásakor a Fidelitas Békés megyei elnöke volt – beszédében elmondta: a Fidelitas 1996-ban jött létre Budapesten, az ELTE jogi karán, melyet Gyürk András hívott életre, az alapító tagok száma 30 volt. A negyedik vidéki csoport Békéscsabán alakult 1998-ban.
– A megalakulás után nagy erőkkel kezdtük szervezni a Fidelitas csoportjait a megyében, és büszkén mondhatom el, hogy országos viszonylatban is élen járunk ebben. Az orosházi csoport 2000-ben jött létre, ez az egyik legelmélyültebb szervezet. Az elvégzett munkát és annak minőségét tekintve mindig is az orosháziak álltak az élen- hangsúlyozta Erdős Norbert.

Programok sokasága

A Fidelitas orosházi csoportjának megalakulásáról Csizmadia Ibolya tájékoztatott. Elmondta, 2000. július 1-jén 12 fővel alakultak meg Szőke-Kilián Szilvia elnöklésével. 2001-2005 között Dr. Dani Győző, majd 2005-2009 között Csizmadia Gergely vezette a csoportot, akinek személyében 2007-2009 között a Fidelitas Békés megyei elnöke is orosházi lehetett. 2009-2010-ig Addoun Amar irányította a helyi szervezetet, 2010 júniusa óta pedig Csizmadia Ibolya vezeti azt. A tagság jelenleg 70 fős, melyből mintegy 30 aktív tag.

A 10 éves orosházi Fidelitast méltatták a politikusok és a volt elnökök (Fotó: Rajki Judit)
A Fidelitas orosházi szervezete számos rendezvénnyel igyekezett színesíteni a város életét. Beszélgető esteket szerveztek neves közéleti személyiségekkel. 2002-ben az országos Fidelitas segítségével Orosházára látogatott Orbán Viktor miniszterelnök. Hat polgári bált szerveztek. 2002 óta minden év március 14-én este megemlékezést tartanak a Petőfi szobornál. Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján egyedül a Fidelitas alkotott maradandó mementót Orosházán a – POFOSZ helyi szervezetével karöltve – a fiatal orosházi forradalmár Csepregi Lajos Péter és az orosházi forradalmárok emléktáblájának állításával. Azóta minden év november 4-én ott tartják megemlékezésünket. Mindemellett három focikupát szerveztek és közreműködtek a Fidelitas nyári táborainak szervezésében.

Nőtt az ifjúság szerepe

Különböző adományokkal segítik a hátrányos helyzetűeket, karácsony táján szaloncukorosztással, illetve a kórház gyermekosztályán fekvő kis betegeknek kisebb ajándékokkal igyekeznek szeretetteljesebbé tenni az ünnepet. Megalakulásuk óta folyamatosan segítik a helyi Fidesz munkáját. Ez a munka legfőképpen a kampányidőszakokra jellemző. A Fidelitas az elmúlt 10 évben 3 önkormányzati képviselői helyet szerzett az orosházi testületben. Zalai Mihály 2002-óta, Csizmadia Gergely 2006- 2010 között, valamint az október 3-i választás eredményeként Csizmadia Ibolya tagja a testületnek.
– A 2006-2010 közötti időszakban megnőtt az ifjúság szerepe a városban, mely a Fidelitashoz köthető, mivel Csizmadia Gergely volt képviselő, a Fidelitas akkori elnöke terjesztette a testület elé a város ifjúságkoncepciójával kapcsolatos stratégiáját, melyet a testület elfogadott. Az ehhez kapcsolódó anyagi fedezetek biztosításával és pályázati források elnyerésével, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat stabil lábakra állításával ma már a város fiataljainak lehetősége van egy olyan közösséghez tartozni, mely az ő fejlődésüket szolgálja különböző programok szervezésével – hangsúlyozta Csizmadia Ibolya.
A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban kiemelte, igyekeznek még jobban megszínesíteni a város életét. Céljuk a fiatalok számára élhetőbb Orosházát teremteni. Tovább folytatják rendezvényeiket, és még több olyan programot szerveznek – előadók meghívása, kulturális rendezvények, beszélgetések stb. – melyek segítik a fiatalok szellemi fejlődését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.