- hirdetés -

Az orosházi mesterfodrász, Cseh István a hétvégén a magyar férfi fodrász válogatott tagjaként a párizsi világbajnokságon mutatja be két kollégájával együtt mire képesek a magyar fodrászok.
Cseh István mesterfodrász, tréner több, mint húsz éve rendszeresen indul nemzetközi versenyeken. Három aranyérmet szerzett tavaly novemberben, a párizsi Európa-bajnokságon, Amerika Kupát nyert Montevideoban, 1986-tól 1994-ig zsinórban volt magyar bajnok, ami egyedülálló. Folytathatnánk a sort, felsorolni is nehéz mennyi rangos versenyen vett már részt és szerepelt kimagaslóan az orosházi mesterfodrász.

Készül a versenymű (Fotók: Palotás Rajmund)
Cseh István, a Harruckern szakoktatója, a magyar férfi fodrász válogatott tagjaként élete egyik legnagyobb kihívására készül, hiszen indul a párizsi világbajnokságon, amit november 7-8-án rendeznek meg.
Az I. Harruckern Kupán a magyar fodrász válogatott két tagja Cseh István és Csonka Tamás a világbajnokság előtt utoljára készítették el versenyművüket (Gruber Ákos a versenyre nem tudott eljönni). A bemutató után a versenyről  és az idei frizuradivatról beszélgettünk az orosházi mesterfodrásszal.
Milyen frizurákkal készülnek a világbajnokságra?
Egy kreatív stílusú frizurát és egy klasszikus hajvágást mutattunk be. Az előbbit 20, míg az utóbbit 35 perc alatt kell teljesíteni. Nagyon jókor jött ez a verseny, mert más egy üzletben gyakorolni, mint versenykörülmények között. A zsűritagok jól ismerik a nemzetközi versenyszabályokat, sokat segítettek nekünk, arra kértük őket, hogy még szigorúbban nézzék meg a frizurákat, mint ahogy általában szokták.
Mennyi időt készült a megmérettetésre?
Nagyon sok időt igényel a világbajnokságra történő felkészülés, én már két éve, napi 4-5 órát készülök rá. Mindemellett sok lemondással jár egy ilyen rangos versenyen való részvétel és végtelen nagy türelmet igényel a családtól is.
Mennyit változott a frizuradivat az elmúlt évtizedekben?
Mindig változik a divat, de az is megfigyelhető, hogy azért bizonyos irányzatok visszatérnek. A vágástechnika például szinte félévente változik. A változásokkal úgy tudunk lépést tartani, hogy folyamatosan járunk továbbképzésekre és ezeket adjunk tovább a fiatal tehetségeknek.
Mi az idei divat?
A Harruckern Kupán gyakorolt a válogatott
Nehéz megmondani, mert a neves fodrászcégek szerint is állandóan más és más a divat. Sohasem egyfajta. Egyik szerint a hosszú, egyenes vonal, a másik szerint a tépett. Véleményem szerint mindig az a divatos, ami a vendégnek tetszik és jól is áll. Ez lehet rövid vagy hosszú, lényeg, hogy igényes és rendezett legyen. Fontos, hogy a frizurát úgy alakítsuk ki, hogy ne csak egyszeri alkalomról szóljon, hanem a vendég is tudjon vele bánni és nap mint nap eltudja magának készíteni. A színek tekintetében még mindig a szőke és a vörös, valamint annak árnyalatai hódítanak.
Két éve oktat a Harruckern orosházi intézményében. Vannak tehetségek?
Nagyon tehetségesek a diákok. Ezt bizonyítja, hogy több első osztályos tanulóm is elindult az I. Harruckern Kupán. Jól teljesítették a feladatot. Azt tapasztalom, hogy nagyon megakarják tanulni a szakmát, minden tanácsot, ötletet szívesen fogadnak. Az utánpótlás terén szerintem nem lesz gond.

A magyar férfi fodrász válogatott tagjai: Cseh István, Csonka Tamás, Kovács Attila.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.