- hirdetés -

Csepregi Lajos Péter emléktábláját – amit a Táncsics gimnázium falán találunk -, sokan csak onnan ismerik, hogy törött. Ennél azonban többet is érdemes tudni róla és névadójáról.
Csepregi Lajos Péter egy olyan ’56-os fiatal hős volt, akire minden orosházinak büszkének kell lennie. Ő volt az a gimnazista, aki ’56-ban a helybéli fiatalok élére állt, és tagja lett a település forradalmi tanácsának is.

Az emléktáblánál
(klikk a képre)
Tegnap este az ő emléktáblájánál tartott megemlékezést a Fidelitas és a POFOSZ Orosházi szervezete, annál a táblánál, ami nem véletlenül törött. Ez ugyanis egy jelkép.
– Jelképezi Csepregi Lajos életpályáját, de nem csak az övét, hanem az egész magyar ifjúságét, akik 1956-ban hittek abban, hogy lehet magyarként szabadon élni. Viszont egy idegen hatalom úgy gondolta, hogy ez a törekvése a magyar ifjúságnak, az orosházi fiataloknak, eltiprandó. Biztos vagyok benne, hogy az ő áldozatuk, amit 1956-ban meghoztak, nem volt hiábavaló – mondta Dr. Dancsó József polgármester.
November negyedikén az összegyűltek egy szomorú eseményre, a szovjet megszállásra emlékeztek, amit Ribárszki Ákos evangélikus lelkész egy krisztusi párhuzammal érzékeltetett. A lelkész emlékezőimádsága után a megjelentek elhelyezték a koszorút, meggyújtották az emlékezés gyertyáit, mécseseit, és fejet hajtottak az ’56-os hősök előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.