- hirdetés -

Kívül-belül megújult a hajléktalanszálló, melynek köszönhetően a fedél nélküliek méltó körülmények között lakhatnak. Az ünnepélyes átadás pénteken volt.
A Szabó Dezső utca 1. szám alatt működő hajléktalanszálló 1995-ben nyitotta meg kapuit a fedél nélküliek számára. Az eltelt 15 év alatt nem történt felújítás az épületen, az idők folyamán állaga fokozatosan romlott, korszerűtlenné vált,  zsúfolt volt az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás. Ezért is vált szükségessé a teljes felújítás. A megvalósítás érdekében az Egyesített Szociális Központ “Miénk itt a tér…” címmel pályázatot nyújtott be, mely pozitív elbírálásban részesült. A felújítás tavaly ősszel kezdődött, építészeti munkálatokkal(a tervező és kivitelező is orosházi volt). A beruházás a közbeszerzési pályázat kiírásának megfelelően, az intézmény folyamatos üzemeltetése mellett valósult meg.

Új épületrész

A szálló felújítási munkálatai befejeződtek, az ünnepélyes átadás október 29-én volt. Vaszkán Erzsébet, az Egyesített Szociális Központ vezetője sajtótájékoztató keretében számolt be a felújítás részleteiről. Elmondta, új épületrésszel bővült a szálló, mely nappali melegedőként funkcionál, a férőhelyek száma 36. A régi, deformálódott, rosszul záródó ablakok és ajtók helyett új, korszerű hő és hangszigetelő nyílászárókat építettek be. A cserével egyúttal a fűtési költségek is csökkenek.  Megújultak a szociális helyiségek, a mosdók, a lakószobák, eltűntek az emeletes ágyak, megvalósult az akadálymentesítés. Az épület külső homlokzatát is felújították. Az átalakítással csökkent a tömegszállás jelleg, a zsúfolt elhelyezés, javultak a szálláshelyet igénybe vevők életkörülményei. Néhány eszköz beszerzésére is lehetőség adódott, mely a lakók életminőségét javítják.

Méltóbb körülmények a nehéz sorsú embereknek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Méltó körülmények

Az ünnepségen dr. Dancsó József polgármester kiemelte: egy hosszú folyamat végéhez érkeztek, melynek eredménye egy teljes mértékben megújult hajléktalanszálló. A lakók és dolgozók eddig elég méltatlan körülmények között voltak, de ez mára megszűnt.
– A felújított hajléktalanszálló erőt adhatnak azoknak az embereknek, akikkel mostohán bánt a sors, az élet és fedél nélkül maradtak. A méltó emberi körülmények lelkiekben is megerősíthetik őket abban, hogy van kiút – hangsúlyozta a polgármester.
Vaszkán Erzsébet köszöntőjében szólt arról, hogy a hajléktalanság nemcsak az otthon, hanem a kapcsolatok elvesztését is jelenti. Valamennyien azon fáradoznak, hogy elősegítsék azt, a lakók jelenlegi életformája pozitív irányban változzon, és kapcsolataik újjáépüljenek. A megújult hajléktalanszálló ehhez segítséget nyújthat.
Az ünnepség további részében megható műsort tekinthettek meg a meghívott vendégek és a szálló lakói.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A felújítás 56,5 millió forintba került, a támogatás mértéke 94 százalék, az önkormányzati önerő 6 százalék volt. A hajléktalanszálló jelenleg 90 százalékos kihasználtság mellett működik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hideg beálltával a lakók száma tovább nő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.