- hirdetés -

Elkezdődtek a fedett gyógymedence felújítási munkálatai. November végén egy egészségnap keretében adják át a fürdővendégek számára.
A gyopárosfürdői üvegtetős fedett gyógymedence tavaly nyár óta nem fogadja a vendégeket, ugyanis a szigetelés egy darabja az akkori tartós esőzések miatt beszakadt. A medencét a javítás idejére lezárták, ám kiderült nagyobb a baj, mint gondolták. Olyan hibák kerültek felszínre, melyek addig nem voltak láthatók. Közben leszakadt egy hőlégbefúvó vázszerkezete is, így sorsa megpecsételődött, végleg bezárták. Ami akkor bizonyossá vált, ahhoz, hogy a fedett gyógymedence újból fogadhassa a vendégeket, teljesen fel kell újítani.

Pályázat helyett önkormányzat

Az önkormányzat beadott egy pályázatot, ami nagy volumenű fürdőberuházást tartalmazott. Ennek része volt a fedett gyógymedence felújítása is. Időközben a beruházás tervezett összege megemelkedett, a plusz költségeket tartalmazó előterjesztés nem kapta meg a képviselő-testülettől a szükséges többséget, így a beruházás lehetősége megrekedt, vele együtt a fedett gyógymedence felújítása is.

Novemberre készülnek el a munkával (Fotók: Rajki Judit)
Egy augusztusi testületi ülésen viszont ismét terítékre került. Benkő Ferenc, a fürdő vezérigazgatója kéréssel fordult a testülethez, miszerint a fedett gyógymedence tetejét minél hamarabb fel kell újítani, hisz anélkül nem biztosíthatók a gyógyászati kezelések és bevételi szempontból is nagyon fontos lenne azt újra üzembe helyezni. Az előzetes ajánlatok alapján a munka 60 nap alatt elvégezhető, költsége 13 millió forint. Mivel a fürdőnek erre nem volt forrása, a fürdővezetés a várostól kért és kapott támogatást.
Szeptemberben kezdődött a felújítás. A kivitelező (egy békéscsabai cég) már elbontotta a régi, drótos üvegtető szerkezetet, jelenleg azokat a felfogatásokat újítják, melyekben az üvegtáblák voltak. Helyükre a mai kor követelményeinek megfelelő polikarbonát fedést építenek be. A beruházás keretén belül a gyógymedencét körülvevő korlátszerkezetet is kicserélik, valamint a vizesblokkot is felújítják. A tervek szerint a munkálatok november végéig tartanak.
– Az eltelt időszakban a gyógyulni vágyók számára igyekeztünk kedvezményeket nyújtani, hiszen azok, akik a gyógyászatra érkeztek hozzánk térítési díj megfizetése nélkül igénybe tudták venni az élményfürdő gyógymedencéjét. Örömteli számunkra, hogy az önkormányzat a gazdasági válság ellenére is átérezte, milyen fontos a fedett gyógymedence megléte és felújításhoz biztosította a szükséges forrást – hangsúlyozta Benkő Ferenc fürdőigazgató.
A munkálatok jól haladnak. A megújult fedett gyógymedencét november végén egy egészségnap keretében adják majd át a fürdővendégek számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.