- hirdetés -

A legaktívabb városok közé sorolták Orosházát az ÖKO-Pannon roadshow szervezői, ugyanis az országos turnéjuk során itt tekintették meg a legtöbben az újrahasznosításról szóló interaktív kiállításukat.
Szeptemberben ismét útnak indult az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, hogy egy hónapon át játékos eszközökkel buzdítsa a hulladékok újrahasznosítására Magyarország diákjait. Az Újrahasznosítási Hónap rendezvénykamionja szeptember 8-a és október 6-a között 19 városba látogatott el, a road show utolsó állomása Orosházán volt.

Csodák kamionja

Sorra gyűltek a csoportok a Kossuth utcán, hogy megtekinthessék a kamion kiállítóeszközeit, melyet a Csodák Palotája tervezői készítettek. Minden kipróbálható, megérinthető volt. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínált, míg a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását tesztelte. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatta meg, hogy ipari méretekben is miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig hasznosított másodnyersanyagok mutatkoztak be. A golyós labirintus egy ügyességi feladat keretében tudatosította a szelektív gyűjtőedények színeit.

A diákok rengeteget tanultak a szelektív gyűjtésről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A rendezvényt dr. Dancsó József polgármester nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a szelektív hulladékgyűjtéshez nagyon fontos a szemlélet, melyet ez a kiállítás nagyon jól képvisel.
– Nem véletlen, hogy a város részt vesz ebben a programban, hiszen a jelenben és a jövőben ugyancsak nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés Orosházán továbbra is működjön – hangsúlyozta.

Szelektív szigetek az iskolákban

Arról már Csizmadia Gergely, a Városüzemeltetési Zrt. gazdasági igazgatója tájékoztatott, hogy Orosházán mintegy 70 szelektív gyűjtősziget található. Majd hozzátette, a közeljövőben az általános iskolákkal szeretnének egy megállapodást kötni arról, hogy az intézményekben is kialakítják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket.
Kancsár Mónikától, az Öko-Pannon Nonprofit Kft. kommunikációs koordinátorától megtudtuk, a 19 település közül Orosháza volt a legaktívabb, hiszen az intézmények közül innen érkezett a legtöbb visszajelzés, hogy részt vesznek a programon. Ennek köszönhetően több mint 800 óvodás, általános és középiskolás diák tekintette meg az interaktív kiállítást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.