- hirdetés -

Paulik Fecó 16 éves, mozgássérült orosházi fiú, aki nem tudja használni a kezeit. Neki azonban ez nem jelent akadályt abban, hogy fessen.
„Oxigénhiánnyal születtem…elhaltak egyes agysejtek, melyek a mozgásért felelősek…beszédem nehezen érthető…”- részletek Paulik Fecó, 16 éves fiú önéletrajzából. A fiatalember„kívülről” sérült, „belül” azonban olyan, mint bárki más. Tolókocsiban ül és betűtáblával kommunikál, a számítógép egerét pedig a lábujjaival kezeli. Úgy gondolkodik, mint egy átlagos 16 éves fiatal, de ennek bizonyítása számára nehéz feladat. 8 évesen azonban talált egy módot arra, hogy mindezt megmutassa: a festészetet.

Fejpálcával fest

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete és az Egészségsziget Egyesület közös szervezésének köszönhetően Fecó szeptember 18-án, az Amadeus Kávéházban mutathatta be képeit egy kiállítás keretében. Egy debreceni bemutatkozás után ez már a második önálló tárlata. A munkák fejpálcával, pontosabban egy arra erősített ecsettel készülnek. Van köztük olyan, mely a fiú érzéseit közvetíti, ilyen az Öröm, a Szerelem vagy éppen a Félelem című képe. De híres alkotás is található köztük, mint például a Mennyből az angyal, hiszen e kép alapján az Oberbank 50 ezer darab karácsonyi képeslapot készített.

Fecó a kiállításmegnyitón egyik alkotása mellett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fecó egy életvidám, tiszta lelkű fiú, aki szereti a rock zenét, a maga módján szívesen dobol, és természetesen nagy örömmel fest. Zárszóul jöjjön egy gondolat tőle, ami kifejezi, mit is jelent számára az alkotás:
– Agyadban dübörögnek a gondolatok. Előbb dühös vagy, mert tested korlátok közé van szorítva, majd rájössz, ha mindez nem így lenne, akkor soha nem ismerted volna meg az alkotás katartikus érzését.

A tárlat október 18-ig tekinthető meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.