- hirdetés -

Egy fiatal, mozgássérült lány festményein keresztül, más megvilágításban is láthatjuk a világot. Január kilencedikén, Plenter Mónika alkotásaiból nyílt kiállítás az Amadeus Kávéházban.

Kedves, mindig mosolygós és rendkívül optimista fiatal lány. Így jellemezhető Plenter Mónika a találkozás élményét követően. Festményein keresztül is érezni a pozitív energiát, mely teljesen körül öleli a húsz éves, mozgássérült, orosházi amatőr festőt.

Rajzolni már óvodás korában is nagyon szeretett, sok időt töltött a színes ceruzák bűvöletében. Tehetsége általános iskolás évei alatt tanárainak is feltűnt. Több rajzversenyen is megmérettethette magát, jellemzően eredményesen. Általános iskolai tanulmányait követően, a Táncsics Mihály Gimnáziumban végzett középiskolás évek alatt a tanulásra koncentrált, így az alkotásra kevesebb ideje jutott.

Az érdeklődők tizenegy alkotást tekinthetnek meg a kávéház falain (Fotó: Nagy Kristóf)

– A pandémia okán bevezetett online oktatás alatt kezdtem el újra festeni. Az általános iskolában tartott rajzszakkörön kívül, később önállóan, autodidakta módon igyekeztem fejleszteni tudásom. A rajzolás mellett, egyre nagyobb figyelmet fordítottam a festészetre, azon belül is a különböző színek keverésének módjára. Túlnyomó részben tájképeket és portrékat készítek. Előbbi esetében szabadon dolgozhatok általam kigondolt és kevert színkombinációkkal, míg az utóbbi tekintetében családom, barátaim és önmagam megörökítését helyezem fókuszba – fogalmazott Mónika, hozzátéve, kirándulások emlékképeit, a hétköznapi élet sodrásában elé tűnő pillanatokat szereti leginkább megfesteni.

A húsz éves amatőr festő elmondta, bár érettségit szerzett rajzból, egyetemi tanulmányait mégis anglisztikán tervezi folytatni. A festészet azonban életének mindig szerves része marad.
Az Amadeus Kávéházban Plenter Mónika alkotásai közül 11 vászonra készített festményt láthatunk, január kilencedikétől, bő két héten át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.