- hirdetés -

Sydney-i olimpikonunk őszre várja első gyermekét.
Góg Anikó sydney-i olimpikon múltjában kutatva egymás után sorjázó eredményeket, majd hosszú kihagyás után fényes visszatérést találtam. A tavalyi Ironman után hirtelennek tűnt a hír, hogy őszre várja első gyermekét.

Góg Anikó
– Beléptem abba a korba, mikor az ember már tudatosan gondolkodik a családalapításban, babavállalásban. Mind az életkörülményeim, mind a párkapcsolatom olyan szinten van, hogy azt mondhattam, jöjjön, hogyha szeretne! Az elhatározás után hamar jelezte is szándékát, úgyhogy minden tervszerűen alakult.
Minden egyéb is csak tervszerűen fér el az életedben?
– Meglehetősen. A sportban való szocializáció hatása tagadhatatlan, hiszen az életem 22-23 évét lényegében teljes mértékben meghatározta. Ezeket a személyiségjegyeket hoztam tovább a munkámba, de nem olyan mértékben, hogy zavaró legyen. Ettől még tudom boldogan élni az életem.
Valaki ilyenné lesz, mert sportoló, vagy valaki azért lesz jó sportoló, mert ilyen?
Ezt nem lehet egyértelműen behatárolni. A sportkarrier egy természetes szelektáció, mikor az emberek azért maradnak meg a legjobbak között, mert az – ha úgy tetszik – attitűdjük, vagy habitusuk erre alkalmas. Azért tudnak sikeresek lenni, mert tervek, célok, belátható időn belül teljesítendő feladatok mentén ők jól működnek.
Mennyire más karakter a párod?
Nagyon nagy előny, hogy mind a ketten a sportból jövünk. Ő azért egy sokkal lazább ember, finomabbá tesz engem is. Nem mondom, hogy nem szólok rá, ha a cuccait elhagyja a lakásban, de egy aranyközép kialakul két ember között. Szóval nem két katonatiszt közé érkezik a gyerek!

Anikó személyi edzőként mintegy 30 emberrel dolgozik, az utóbbi hetekig napi két órát edz. Bevallása szerint azért tudott a hatéves kihagyás után tavaly nyerni, mert jó kondícióban tudta tartani a testét a napi edzésekkel. Mai napig frusztrált, ha valami ebben megakadályozza. Másik gyengéje a pontosság: ő sem késik, de elvárja, hogy más se rendelkezzen az idejével.

Talán sokan azt gondolják, az olimpiai múlt sokat hoz a konyhára.
A sportos múltam az egy dolog. A klienseim nem fizetnének nekem ilyen magas óradíjat csak azért, mert egykor kint voltam az olimpián. Nem lehet egy tíz évvel ezelőtti történetből megélni. A jelen sikeréért minden nap meg kell dolgozni.
Mire vagy a legbüszkébb az eredményeid közül?
Kettőt emelnék ki: az olimpia, ami a folyamatos sportkarrierem csúcsa volt 2000-ben, illetve a tavalyi hosszútávú magyar bajnoki cím, ami gyermekkori álmom megvalósulása.

Góg Anikó triatlonos sporteredményei:
1995 Ifjúsági Tritatlon Európa bajnok (Stockholm, Svédország)
1995 Ifjúsági Triatlon Világbajnok (Cancun, Mexikó)
1997 Junior Triatlon Európa bajnok (Vokatti, Finnország)
2000-es Sydney Olimpia legfiatalabb triatlon résztvevője, 39 hely
2009 Hosszútávú triatlon ob. (Nagyatádi Ironman verseny: 3,8 km úszás, majd 180 km kerékpározás, zárásként pedig maratoni futás)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.