- hirdetés -

Ez a fogalom tükröződik leginkább Vitéz Lovag Hegyessy Tibor Fények és színek című kiállításának képein.
– 10 évig nem állíthattam ki Orosházán. Az okokról nem szeretnék beszélni, mert az sérthetne bizonyos urakat, hölgyeket. Azonban most nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek a képeimmel, mert azokat a munkáimat, amiket az orosházi emberek még nem láthattak, most végre bemutathatom – mondta Hegyessy.
A tárlat megnyitása előtt Pusztai Lajos, a kultúrház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Törköly Csaba gitárjátékát hallgathattuk meg. A kiállítást eredeti tervek szerint Sass Ervin nyitotta volna meg, azonban ő ugyanebben az időpontban a Békés Megyei Színház évadnyitójára volt hivatalos. Így Hegyessy Tibor egyik nagyon jó barátja, Kovács Árpád református lelkész vállalta el ezt a szerepet.

A festő önmaga előtt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hit és remény

A lelkész elmondta, nem ért a festészeti technikákhoz, sem a stílusokhoz, így ő, csak mint egy egyszerű műélvező fog szólni a képekről. Az alkotások közül kiemelt egyet, amin a leginkább megakadt a szeme. Ez a Jézus arcát ábrázoló munka volt, amit „egy szigorú, mégis barátságos, puritán felfogású istenarcként” írt le. Elmondta, a képeket körbejárva folyton egy érzés, egy fogalom ötlött az eszébe. Ez a fogalom pedig nem volt más, mint az élet istentisztelete.
– A kiállított munkák közül több is kapcsolódik a valláshoz. A valláshoz is, de emellett a természethez, az Alföldhöz, és a fényhez is. Én próbáltam a legzordabb télben is a szikrázó telet, vagy a legszebb nyárban a viharos nyarat ábrázolni. Nálam mindig is a hit és a remény volt a legfőbb téma. Hiszen ha ez a kettő nincs meg, akkor nincs semmi – hangsúlyozta Hegyessy Tibor.

A kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg a művelődési ház színháztermi előcsarnokában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.