- hirdetés -

Budapest mellett szeptemberben 12 vidéki városban is megrendezték a „Nagy Sportágválasztó, A sport napjai” rendezvénysorozatot, köztük városunkban, Orosházán is.
A kétnapos esemény megálmodói kettős célt tűztek maguk, illetve a rendezvény elé. Először is a gyerekeket, felnőtteket a sport, a rendszeres mozgás felé orientálni, másrészt a sportágakat egy helyszínre összegyűjtve segíteni abban, hogy ki-ki a számára megfelelőt, a hozzáillőt könnyen kiválaszthassa.

A péntek a gyerekeké volt

Az orosházi két nap mindkét célkitűzésnek maradéktalanul eleget tett. Mintegy négyezren látogattak el az Eötvös-csarnokba. Az első napon a város és vonzáskörzete iskolásait, óvodásait várták a szervezők, akik jöttek is tömött sorokban. A jelenlevő sportágak – atlétika, labdarúgás, kézilabda, vívás, karate, aerobik, hip-hop, kerékpársport, teak wando, búvárúszás, cselgáncs, kick-box, kung fu, birkózás, tánc, sakk, air soft, asztali tenisz, lövészet, BMX, trial, korcsolya, íjászat,tenisz – sportolói, edzői végtelen türelemmel válaszoltak az apróságok kérdéseire és fáradhatatlanul segítettek egy-egy mozdulat elsajátításában. Sportági bemutatók sora segített a gyerekeknek megismerni az adott sportot. Pénteken együtt mozoghattunk a hatszoros aerobik világbajnok Katus Attilával, megküzdhettek kicsik és nagyobbak, a világ és olimpiai bajnok judo-s Kovács Antallal.

Katus Attila bemutató közben (klikk a pénteki képekért) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Szombat: családi sport

A szombat a családoké volt. Ezen a napon a gyerekek szüleikkel együtt mozoghattak, próbálgathatták tehetségüket, ügyességüket. Természetesen a különböző sportágak kiválóságainak jelenléte csak fokozta a vonzerőt és az érdekességet. A szervezők e tekintetben is kitettek magukért. Számtalan ökölvívó mérkőzést láthattunk, profi box világbajnokunk, Kótai Mihály jóvoltából és részvételével. (A jelenlévő gyerekek mellett néhány apuka is megtapasztalhatta, hogy nem is olyan egyszerű dolog egyet behúzni Kótai Misinek).
Mindkét napon a sportágválasztó résztvevői voltak természetesen városunk kiválóságai is. Károlyi Csilla búvárúszó világbajnok, Rétes Edina hip-hop világbajnok, ifj. Zsiga Zsolt karate Európa bajnok, és még sorolhatnám. Bár az eső mindent elkövetett, hogy rontsa, mégis mindkét napon a jókedv, a kellemes hangulat volt a jellemző. Öröm volt látni a sok gyereket, ahogyan sorra belekóstolnak a különböző sportokba. Márpedig mindenki ezt tette és gyűjtötte a részvételt igazoló pecséteket. A leadott pontgyűjtő lapok aztán egy nagy ládába kerültek, melyből mindkét este kisorsoltak 10-10 orosházi élményfürdő belépőt és 100-100 pólót.

Kótai Mihály elhajol egy jobbegyenes elöl (klikk a szombati képekért) Fotók: Pirer Katalin
A jelen lévő szakemberek egyöntetű véleménye szerint az orosházi Nagy Sportágválasztó remekül sikerült, nagyon hasznos és mindenképpen folytatandó rendezvény volt. Joggal remélhetjük, hogy sok gyereket sikerült a két nap során közelebb hozni a sporthoz, a rendszeres testmozgáshoz és ennek eredményeképp az egészséghez. Aztán ki tudja…? Lehet, hogy a jövő nagy bajnokai is épp itt és most találtak rá majdani sikereik színterére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.