- hirdetés -

Jelöltbemutatással egybekötött lakossági fórumot tartott szeptember 9-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom Orosházi Szervezete a művelődési központ félig sem telt színháztermében. Vendégnek Vona Gábor pártelnök érkezett a városba.
– Sokan vannak közöttünk, akik vért-verítéket izzadtak azért, hogy boldoguljon ez az ország és a város. Szerintem nem erre számítottunk – kezdte beszédét Jámbor Nándor orosházi polgármester-jelölt, aki hozzátette: az emberek többsége nincs megelégedve ennek a “fejlődésnek nevezett valamivel”.
Kiemelte, hogy a jelenlegi és a korábbi városvezetés egyaránt harsogja a fejlődést, de ha szétnéz az ember, csak adósságot lát.

Jámbor Nándor (klikk a képre)
– Hitelből a hülye is tud fejleszteni, ahhoz nem kell ész. De a jövedelemért megdolgozni az már nehezebb – fogalmazott Jámbor, aki a Jobbik orosházi programjából is említett pár részletet. Hangoztatta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a városi nagy beruházásokat, köztük Gyopárosfürdőét is. - Nem kell az embereket etetni, mindenki tudja, nem lesz kimagasló turisztikai látványosság a fürdőnk, hiszen nem tudunk versenyezni az ország nagy fürdőivel. Ennek ellenére a város mégis évi 40-60 millió forintot ad a fürdő veszteségeire. De épp az orosháziak látogatják legkevésbé, hiszen drága. Programunk szerint a 14 év alatti gyerekeket ingyen kell beengedni a fürdőbe, hiszen a hiányt úgyis a város fizeti ki, így legalább vendég lenne és hátha többen megkedvelnék a létesítményt. Ez hosszú távú befektetés lenne – hangsúlyozta.
Elmondta, hogy a környező településekhez képest Orosháza gazdasága ugyan jobb helyzetben van az ipar miatt, de hanyatlik. Kiemelte, hogy az elmúlt években fogy a népesség, és nincs munkahely. Szerinte több pénzt és segítséget kellene adni a fiataloknak és az aktív dolgozóknak, a “matuzsálemi korúaknak pedig nyugdíjba kellene már menniük, hogy átadják a helyüket, ezzel is munkahelyeket teremtve”.

Most kell munka nem 10 év múlva

Kitért rá, hogy a kórház állandó kisegítése sem mehet sokáig, és problémának tartja, hogy az orvosok többsége lassan nyugdíjba megy, és nem lesz helyettük fiatal orvos, akiknek átadják a stafétát. Szerinte olyan programot kell kidolgozni a városban, ami a fiatal orvosoknak és ápolóknak ad lehetőséget és munkát.
Jámbor véleménye szerint az egyik legnagyobb probléma a városban, hogy a képviselő-testületi üléseken a gazdasági és szakmai kérdéseket is áthatja a politika. Szerinte nem lesz gyors javulás a gazdaságban, bármit is mond a Fidesz, mert az ország adósságcsapdában van, és a szolgáltató szektor ugyan erősnek tűnik, ám termelés nincs az országban.
– A Fidesz 1 millió munkahelyet ígért 10 év alatt. Ám az emberek többségének nem 10 év múlva, hanem most kell munka, hogy meg tudjanak élni. Menjen végig valaki a vasútállomástól az Alföld szállóig. Bezárt boltok, és rombolás mindenfelé. Ezt nevezik fejlődésnek? Mutassa meg az előző MSZP-s és Fideszes városvezetés, hogy ki az, aki egy céget is idehozott és munkahelyet teremtett! Én arra fogok szavazni – fogalmazott.
Programjuk egyik fő elemének nevezte a kistermelők helyzetének javítását, melyet úgy kívánnak elérni, hogy a háztáji gazdálkodók közvetlenül a vásárlóknak adhassák el portékájukat, hisz sokkal jobb minőségű élelmiszert állítanak elő mint a multik, ráadásul ebből magyar jövedelem keletkezik, melyet itthon költünk el.
Úgy értékelt, hogy az oktatásban is szemléletváltás kell, romlik ugyanis annak színvonala. Meglátása szerint a hagyományokat és az értékeket meg kell ismertetni a gyerekekkel, akik az utóbbi években a “liberalizmus fertőjében nevelkedtek”. Fontosnak tartja, hogy ebben az iskola mellett a családok is nagyobb szerepet vállaljanak.
– Nem a jelszavakról szól az ország, azok nem visznek előre. Ez a hazugság és a képmutatás kora, itt kell tisztán látnunk és a helyes utat megtalálni – zárta beszédét Jámbor Nándor.
Ezt követően bemutatták a a Jobbik egyéni jelöltjeit, majd a párt elnöke, Vona Gábor lépett a mikrofonhoz.

Vona: rajtunk élősködnek

– Az ország is – ahogy Orosháza – sokkal jobbra érdemes. Akkor lehet egy problémát megoldani, ha jó helyen kezdjük, de az elmúlt 20 évben mindig rosszul álltak neki – kezdte Vona, aki szerint az élet minden területén gond van, senki nem tud egy dolgot mondani, ami rendben van az országban.
– De ezek a bajok mind okozatok, rajtunk kívül senki nem mondja ki azt, hogy ez az ország nem a mienk, rajtunk élősködnek, különféle csoportok szívják a vérünket. Amíg ez nem szűnik meg, nem lesz normális élet – mondta.

Vona Gábor szerint a Jobbik az egyetlen párt, aki kimondja a valóságot
(klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Vona úgy fogalmazott, hogy az államadósság a legnagyobb gondja az országnak, minden évben a költségvetés 1200 milliárd forintot ad oda a nemzetközi tőkének. Kevésnek tartja azt a lépést, hogy a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámát csökkentik, mert a két szektor kiadásai nem változnak, így nem lesz megtakarítás.
– Az embereknek a politikáról a lopás jut eszükbe. Azért csak két napot dolgozik a parlament szeptemberben, mert kampányolnak az MSZP-s és Fideszes képviselők, polgármesterek akarnak lenni. Csakhogy nem lehet országgyűlési képviselőség mellett normálisan várost is vezetni. Ha valaki mégis mindkettőt vállalja, az egyik fizetéséről mondjon le – mondta.

„Díszcigányokkal nem lehet tárgyalni”

Arról is szólt, hogy a rendszerváltáskor privatizált állami vagyon bevétele egyszerűen eltűnt és hogy a külföldi multik tízszer annyi munkahelyet tettek tönkre, mint amennyit létrehoztak. A cigány kérdés egyik központi témája volt beszédének. Vona úgy fogalmazott, hogy a cigány kisebbség élősködik a magyarokon:
– Ezt nem lehet máshogy mondani, hisz sajnos ők törvényen kívül helyezik magukat. A magyarok nem rasszisták, mindenkit befogadtunk az elmúlt századokban, egyet kértünk: ami magunkra nézve kötelező, azt más is tartsa be. A tisztességes cigány családokkal senkinek semmi baja nincs – mondta, és hozzátette, azokat az embereket – legyen az cigány vagy bármilyen más nemzetiségű – akik nem képesek normálisan élni, külön kell választani a többségtől.
– Nem akarunk polgárháborút. A cigányságért a legtöbbet a Jobbik tette az elmúlt 20 évben azzal, hogy kimondtuk a problémát. A többi pártnak csak a szavazatuk kellett. Mi azonban szeretnénk velük őszinte párbeszédet folytatni, azonban nincs kivel, és ez a nagy probléma. A parlamentben – elnézést a kifejezésért – csak díszcigányok ülnek, velük nem lehet a tényleges problémákat megvitatni. Az állam dolga, hogy megvédje a tisztességes embereket, ezért a garázda elemeket külön kell választani – utalt a napokban Miskolcon felvetődött elkülönítés témájára.
Ezt követően a közönség tett fel kérdéseket, melyekre Vona Gábor és Jámbor Nándor válaszolt. Szóba került többek között a Magyar Honvédség helyzete, a Jobbik jelenlegi parlamenti politikája, a MIÉP-el való kapcsolata és a devizahitelesek helyzete is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.