- hirdetés -

Kedden délután ünnepélyes keretek között avatták fel a fél milliárd forintból megújított oktatási intézményt. A tanévnyitót is megtartották a szintén felújított sportcsarnokban.
Gyerekek, szülők, kivitelezők és városi elöljárók gyülekeztek kedden délután az Eötvös téri sportcsarnokban. Először megható pillanatoknak lehettek tanúi a jelenlévők: a most első osztályba lépő gyerekek vonultak be a csarnokba, és az óvónénik átadták a lurkókat a tanítónéniknek.

Az orosházi szellemiség

Ezt követően Németh Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Az elsősök nagyon várták az iskolát (klikk a képre)
– Itt vannak azok a gyerekek, akik ebben a szépen felújított intézményben sajátítják majd el azt a tudást, melynek birtokában városunk és hazánk javára teljesíthetnek a későbbiekben- mondta a városvezető, majd méltatta az elmúlt évek azon programjait, melyben sorra megújultak a város iskolái, óvodái. Az Eötvös volt az egyetlen olyan nagy iskola, ami még hátra volt a felújítási sorozatban.
– Szükség is volt a munkára, hiszen az elmúlt 25 év meglátszott az épületen. Az Iványi Építőmester Kft. kiváló munkát végzett, a diákoknak most már nincs más dolguk, mint tanulni. Az általam sokat emlegetett orosházi szellemiséghez hozzátartozik, hogy az ifjúság modern iskolákban tanuljon, és talán ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy felnőtt korukban is a városban maradjanak – zárta beszédét a polgármester.
A felszólalók közül a városvezetőt dr. Dancsó József alpolgármester követte, aki azzal kezdte beszédét, hogy korábban megígérték, hogy minden tanulónak megteremtik a legjobb feltételeket a tanuláshoz.
– Városunkban rendkívül színessé vált az elmúlt években a kínálat és a fenntartók is változtak, ami a város javára vált. Ezzel új inspirációk, új lendület, új gondolatok érkeztek Orosházára – mondta Dancsó József, aki kiemelte, hogy a napokban megújult pedagógiai programok új lehetőséget nyitnak az orosházi oktatásban.
– Pályázatokat adtunk be, s ezeknek biztosítottuk a saját erőt, több száz milliót fordítottunk arra, hogy megújuljon az épület. De mindez kevés, ha élettel, szellemiséggel nem töltik azt meg. Ez a feladat a tanárokra, a gyerekekre és a szülőkre vár – hangsúlyozta az alpolgármester. Dancsó rávilágított, hogy Orosházán sokféle fenntartású intézmény működik, de a város egy és oszthatatlan, minden iskola ugyanolyan fontos a városvezetés számára, és büszkék is rájuk. Az alpolgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a következő 1-2 évben meg kell erősíteni a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését.

Erősödő magyarságtudat

Pusztainé Szabó Margit főigazgató a felújítás minden résztvevőjének megköszönte a türelmet és a rengeteg munkát, és külön kiemelte a tanárokat és a diákokat, akik a nehézségek közepette is kiválóan és példamutatóan teljesítettek. A szülőknek megköszönte, hogy az iskola felújítása közben áldozatkész munkát vállaltak.
– Örüljünk együtt a megszépült iskolának, de óvjuk és féltsük közösen – mondta. Beszédében kiemelte: az idegennyelv oktatásának fokozása és a magyarságtudat, a helytörténeti ismeretek gazdagítása fontos elem lesz a tanévben.
– Fontos, hogy kialakuljon a gyerekekben az érzelmi kötődés ahhoz a tájhoz, ahol születtek, a felelősségérzet hazája iránt és tudja, hogy számára mindig van itt hely és biztos kapaszkodó ha visszatér – fogalmazott a főigazgató.

Szalag átvágva, kezdődhet a tanítás (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A beszédek végén a meghívott vendégek Németh Béla polgármesterrel az élen átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel pedig átadták a felújított iskolát. A hivatalos ceremónia végén az iskola alsós tanulói néptánccal és bohókás cirkuszi mutatvánnyal csaltak mosolyt az arcokra.

25 éves az iskola

Mucsi Ágnest, az Eötvös tagintézmény igazgatóját a megnyitó után kérdeztük az előttünk álló tanév aktualitásairól, terveiről.
– Az iskolában ez lesz a 25. tanév, így méltó módon készülünk az évfordulóra, hisz a fiatal iskola ezen idő alatt is kivívta méltó helyét a városban és a környéken. Mivel korábban elnyertük az Öko iskola címet, így a környezeti kultúra és magatartás kialakítása, fenntartása kiemelten fontos témakör lesz ebben az évben. Összesen 512 tanuló kezdi az évet nálunk, a központi épületben 370 diák tanul majd szeptember 1-jétől. Hosszú évek óta foglalkozunk sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekkel, most 46-an tanulnak majd nálunk. A felújítás során három fejlesztő termet alakítottak ki számunkra, ahová új felszerelések és speciális taneszközök kerülnek. Kialakítottuk a szaktantermi oktatást a felső tagozatban, így az osztályok vándorolnak majd óráról-órára a nagyon korszerűen berendezett szak tantermekbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.