- hirdetés -

A tegnapi képviselő-testületi ülésen a bejelentések napirendi pontnál tárgyaltak a képviselők Gömbös Gyula díszpolgári címével kapcsolatban. Az ülést élőben adtuk, és az írásos tudósításnál végső következtetésként azt vontuk le – úgy tűnik helytelenül – hogy a képviselők visszaadták Gömbös díszpolgári címét.
A téma kikerült az országos médiumokba is, és sok hozzászólást generált. Szombaton reggel Németh Béla polgármester kereste meg szerkesztőségünket, helyreigazítást kérve, melynek most helyt adunk.

Nem adtuk vissza, hisz el sem vették

A 2002-es minősítő határozat (klikk a képre)
– Az augusztus 27-i testületi ülésen hoztunk egy határozatot Gömbös Gyulával kapcsolatban, melynek végső döntése – számomra igen sajnálatos módon – tévesen jelent meg az OrosCafé.hu hírportálon. Az országos médiába úgy került be ez a hír, hogy a jelenlegi testület visszaállította Gömbös Gyula díszpolgári címét. Holott Orosházán Gömbös Gyula díszpolgári címét soha, senki nem vonta vissza, nem vette el. Még 2002-ben, az akkori Fetser János vezette MSZP-s többségű önkormányzat sem vonta vissza tőle a címet, hanem egy minősítéssel élt, ami alapján kinyilvánítja, hogy Gömbös a díszpolgári cím viselésére méltatlan. Nem értem, hogy most MSZP-s részről miért támadnak bennünket azzal az álságos indokkal, hogy rehabilitáltuk Gömbös Gyulát, holott nem erről szólt a történet. A tegnapi határozattal csupán az újra kiadásra kerülő Orosháza Díszpolgárai című könyvből a fent említett minősítést vontuk vissza – mondta Németh Béla.
A 2010-es határozat (klikk a képre jobb egérgombbal - megnyitás új lapon)
A városvezető kihangsúlyozta: demokratikus értékrendjébe nem fér bele az, hogy az utókor az elődök kitüntetési szokásait és döntéseit bármilyen módon minősítse.
– Nem értek egyet azzal, hogy 70-80 év távlatából a mindenkori képviselőtestületek az előző városatyák döntéseit a díszpolgári címről minősítsék. Elődeink véleményét tartsuk tiszteletben, így talán elvárhatjuk, – bármilyen mélyre süllyed a politikai kultúra országunkban – hogy az utánunk következőknek sem lesz olyan elképzelése, hogy akit valaha Orosháza Város díszpolgárrá választott, később ezt megkérdőjelezzék. Jómagam ugyan nem értek vele egyet, mégis tiszteletben tartom Vastagh Pál díszpolgári címét, amit az akkori MSZP-s vezetés ítélt oda, mert úgy látták helyesnek. Eszembe sem jut hivatalosan minősíteni vagy akár visszavonni tőle a címet, holott a pártállami tevékenysége miatt a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban a szégyenfalon szerepel neve és fényképe – hangoztatta a polgármester.
– Ez az ügy egy félreértelmezésen alapul tehát. Még egyszer hangsúlyozom: Gömbös Gyula díszpolgári címét nem állítottuk vissza, mert azt soha senki el sem vette tőle! – zárta mondandóját Németh Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.