- hirdetés -

Munkában a gazdák Orosháza térségében is. A búzát aratják, az őszi árpa többségével már végzetek. A terméshozam jelentősen elmarad az elmúlt évekétől, a felvásárlók egyelőre kivárnak.
Szerda délelőtt határszemlén jártunk az Orosházi Gazdakör elnökével. Horváth József elmondta, hogy jelenleg a búzát aratják, az őszi árpa zömét már betakarították. Ott, ahol még lábon van az őszi árpa, a belvíz miatt nem tudnak rámenni a talajra. Jelentős területeket érint ez a probléma, nemcsak térségünkben, országosan is. A termésátlag az őszi árpánál 3,5 tonna körül alakul Orosháza térségében. Ez nagymértékben elmarad az elmúlt évek átlagától, mintegy 30-40 százalékos a terméskiesés.

Az időjárás kedvez a munkának

A gazdakör elnöke szerint a felvásárlók kivárnak. Ha országosan végeznek az aratással, akkor lehet a piacról beszélni, most 23 ezer forint a tonnánkénti ár az árpánál, ami nagyon kevés. A saját raktározási lehetőségekkel nem rendelkező gazdák vannak a legnehezebb helyzetben. A következő hetekben a legfőbb munka a szalma betakarítása, bár sokat bedolgoznak a földekbe, állattenyésztéssel ugyanis egyre kevesebben foglalkoznak.
Hagyományosan minden évben határbejárást tartanak Orosháza térségében – tudtuk meg dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, alpolgármestertől. Elmondta, több területet is végigjárnak ilyenkor, találkoznak a termelőkkel, testközelből kaphatnak így információkat. Dancsó kiemelte, a határbejárás során igyekszik tájékozódni, hogy parlamenti munkája során még hatékonyabban képviselhesse a gazdák érdekeit. Az most is kiderült, hogy a gazdákra komoly munka vár a következő hetekben, egyelőre úgy tűnik, az időjárás kedvez a betakarításnak.

A terméshozam elmarad a várttól (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Eső és jég vitte el a termést

A határbejárás során Benkő Lajos gazdálkodó is hangsúlyozta, hogy a terméshozam jóval elmarad a korábbiaktól. A B-Árendás Kft. 730 hektáron gazdálkodik, a mintegy 300 hektár búzát jelenleg is aratják. A korábbi 5-6 tonna után idén mindössze 3-4 tonnát várnak hektáronként, a sok csapadék és a jégverés elvitte a termés egy részét.
Országosan sem jobb a helyzet. Sok helyen továbbra sem lehet rámenni a földekre a bel- és árvíz miatt, a belvizes területeken mindössze 1-1,5 tonna a termés egy hektáron. Az őszi árpa betakarításával sok helyen már végeztek, búza tekintetében a több mint egymillió hektár területről 3,5-4 millió tonna termés várható.

Munkában az Agro-M Zrt.-nél is

Az AGRO-M Zrt. 177,5 hektáron termeszt őszi árpát, őszi búzát 856,64 hektáron, őszi káposzta repcét 154,67 hektáron – tudtuk meg Lucz Tibortól, a növénytermesztés ágazatvezetőjétől. Az aratást június 25-én kezdték, várhatóan jövő hét végén fejezik be. A termés az árpa és a búza esetében elmarad a várttól, repcéből jobb, mint az előzetes várakozás. Tavaly ősszel a csapadékos időjárás miatt késett a vetés, az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása is befolyásolta az eredményt. Az aratást nehezíti, hogy az őszi árpa megdőlt, egy táblán belvíz foltok is voltak, az őszi búzában a lombvesztés után a nagyon nedves talaj miatt jönnek fel a gyomok. A cég saját tároló kapacitása elegendő a termény raktározásához, tavalyi készletük nincs.

Az AGRO-M. Zrt. tankerületi üzemegységében lévő mérőhelyről származó adatok szerint az elmúlt 47 év csapadék átlaga 56,3 mm május hónapban. Az adatokból kitűnik, hogy míg 2009 májusában 18,4 mm eső esett, addig ez a mennyiség 2010 májusában 157,4 mm volt. A júniusi esőmennyiség már kevesebb volt idén: 2009-ben 84,3 mm, 2010-ben 75 mm. Ha azonban a két esztendő összes csapadék mennyiségét január 1-jétől július 15-ig nézzük, akkor egyértelműen látszik, mennyire csapadékos ez az év: 2009-ben az év első 6 és fél hónapjában 246,7 mm, míg ugyanez 2010 hasonló időszakában 436,5 mm csapadékot jelez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.