- hirdetés -

Az Orosházi Rotary Klub háznagya, Csongrádi Pál küldött beszámolót egy újabb jótékonysági akcióról, mikor is négyfős küldöttség tett látogatást a közelmúltban Hódmezővásárhelyen, az ottani klub heti találkozóján.
A két klub közötti jószomszédi együttműködés jegyében megállapodás született, hogy mindkét klub negyedmillió forinttal járul hozzá egy szívbeteg kisgyermek műtéti költségeihez. Ez az összeg a hazai és nemzetközi Rotary szervezetek támogatásaival együtt másfél millió forintot ér!

Az előzmények

A Rotary International, a Rotary Magyarország, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány 2010. március 24-én, Budapesten aláírta az „Adjunk életet ajándékba” elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozás dokumentumát.
A három aláíró által szignált megállapodás szerint az Alapítvány kezeli a beavatkozásra váró betegek előzetes szűrésének szervezését, majd a budapesti Kardiológiai Intézetbe való irányítását. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet végzi a beteg gyermekek kardiológiai és szívsebészeti kezelését, a Rotary Magyarország pedig biztosítja a járulékos költségek pénzügyi fedezetét.

Látogatásukkor az orosházi rotaristák 30 ezer forintos beiskolázási támogatást is felajánlottak annak a három gyermekes, vásárhelyi családnak, ahol az édesapa fia kimentése közben a Mártélyi holtágban lelte halálát alig egy hónapja.

A Rotary Magyarország, valamint a Gift of Life International amerikai nonprofit szervezet az elmúlt évben megkereste az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központját és felajánlották, anyagilag támogatják a Magyarország határain túlról érkező, szívsebészeti ellátásra szoruló gyermekek kezelését. Ezzel a más egészségügyi ellátási lehetőségekkel rendelkező, környező országokban élő magyar gyermekek szívműtétei is lehetővé válnak. A Kardiológiai Intézet javaslatára bevonták a szervezésbe és kiválasztásba az idevágó tapasztalatokkal bíró Alapítványt is. A budapesti gyermek-szívsebészeti klinika világszínvonalú szakmai munkája tette lehetővé a Rotary Magyarország csatlakozását ahhoz a Gift of Life nemzetközi programhoz, amely felkutatja a szívbetegséggel született gyermekeket és finanszírozza gyógyításukat.

Az első kislányt már megműtötték

Pálfi Boróka volt az első, aki segítséget kapott, de tudni kell, háromszáz határon túli szívbeteg gyerek szerepel a műtétre várók listáján. Románia EU felvétele óta a támogatást korábban biztosító alap nem érhető el Romániában, bizonyos, a tagállamokra vonatkozó uniós előírások miatt. Cselekedni kellett, mivel Magyarországon működik az utolsó olyan központi hely, ahol a szívbeteg kisgyermekeket el tudják látni. Magát a műtéti technikát húsz évvel ezelőtt a Rotary segítségével tanulták meg a magyar orvosok, ezt kívánják továbbhasznosítani a segítségre várók körében.
A jószolgálati kezdeményezés keretében Budapesten megoperált nagyváradi kislány szívműtétjéről a Duna Televízió dokumentumfilmet is készített.
httpv://www.youtube.com/watch?v=nQmSlk75dlE

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.