- hirdetés -

Orosháza felett az elmúlt évben többször láthattál már mentőhelikoptert. Most megtudhatod, mely esetek azok, amikor nálunk is szükség van a rájuk.
Januárban volt egy éve, hogy átadták Szentesen a légimentő-bázist. Így az elmúlt évben a dél-alföldi régió négy megyéjében – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok – láthattak már a lakosok a városuk felett köröző mentőhelikoptert.
Már az OrosCafé.hu oldalán is olvashattál olyan esetekről, amikor helikopter érkezett az Orosházán történt balesethez. Az olvasók hozzászólásaikban jelezték, hogy sok kérdés merült fel bennük a témával kapcsolatban. Kovács Tibor, az orosházi mentőállomás vezetője nyilatkozott arról, mikor és milyen esetekben riasztják a szentesi légimentő-bázist.
Milyen esetben érkezik városunkba mentőhelikopter?
– A mentőhelikopterek bevetését a mentésirányítók szabályozzák. Ők minden olyan esetben riasztják őket, amikor a bejelentés alapján valószínűsíthető, hogy súlyos sérültek vannak egy baleset helyszínén. Abban az esetben is mozgósítják őket, ha az adott időpontban egy esetkocsi sem érhető el az adott helyszínen. Ilyen esetben, vagyis ha csak mentőautó tudott kimenni a helyszínre – mely a súlyos sérültet nem képes úgy ellátni, mint egy emelt szintű egység – akkor a mentésirányítók párhuzamos riasztást adnak ki, vagyis helikoptert is rendelnek az esethez.

Az esetkocsi a mentőautónál az eszközöket tekintve felszereltebb autó, mely az ellátásban is magasabb szintet képes biztosítani. Egy ilyen van Orosházán.

– A súlyos balesetek mellett van egy másik eset is, amikor mentőhelikopter jön Orosházára. Például ha olyan őrzött betegszállításról van szó, ami mentőtiszti, mentőorvosi felügyeletet kíván, valamint más városba, például Budapestre szállítják a beteget, akkor szintén mentőhelikoptert hívnak a feladathoz.
Hogyan tudják a mentők egymást közt megoldani a gyors kommunikációt?

Egy 2010 januári súlyos balesetnél is a helikopter segített
Egy 2010. januári balesetnél is a helikopter segített (Archív fotó: Benkő László)
– A mentésirányítók munkáját nagyban segíti az, hogy igen jó informatikai hálózati összeköttetés van, így mindenki mindenkivel tud kommunikálni. Tehát ha nekik jelzik, hogy olyan súlyos sérülésről, esetről van szó, amikor emelt szintű mentőegységre van szükség, ők jeleznek az esetkocsinak. Ha ez azonban abban az időpontban nem érhető el, akkor riasztják a mentőhelikoptert.
Milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy le tudjon szállni a helikopter?
– A leszállás előtt a mentőhelikopter pilótája megkapja a szükséges információkat, koordinátákat. Számára azonban természetesen az a mérvadó, amit a helyszínen lát. Ha a mentőautó már kinn van a sérültnél, akkor természetesen a pilóta az autót keresi, és próbálja ehhez minél közelebb helyezni a helikoptert. Léteznek azonban olyan akadályok, amik ezt nem teszik lehetővé, hiszen magas épületek közt, közeli villanyvezetékeknél nem tud a helikopter biztonságosan leszállni. Ilyenkor a legbiztonságosabb és legközelebbi helyre teszi a pilóta a gépet, majd a helikopter személyzete siet a sérülthez, a helyszínen ellátja, majd a helikopterhez szállítja. Olyan eset is előfordulhat, hogy olyannyira stabilizálják a beteg állapotát, hogy nem a kiérkezett helikopter, hanem a mentőautó szállítja őt a kórházba.

Szentes-Orosháza: 12 perc

Kik végzik az ellátást a helikopterben?
– A mentőhelikoptereken mentőorvosok dolgoznak. Ők többnyire oxyológus mentőorvosok, mellettük pedig az ápolói szerepkörben mentőtisztek végzik a munkát. Ez igen magas szintű szakmai ellátást jelent, és emellett magas szintű ellátásra alkalmas eszközökkel is fel van szerelve a helikopter.
Volt olyan eset, amikor Orosházán a kórház közelében történt a baleset, mégis egy Szentesről jött mentőhelikopter látta el a beteget.
– Ekkor az esetkocsink nem volt a közelben, ezért egy mentőautó érkezett a helyszínre. Abban az esetben, ha a mentőautó visszajelzése alapján kiderül, hogy szükség van egy emeltszintű egységre, akkor bevetik a mentőhelikoptert. Nem az a fontos, hogy a baleset, vagy a rosszullét az orosházi kórháztól milyen messzire van. Nem a kórházból mennek ki a sürgősségi osztály dolgozói, mert ez az ellátás a mentőszolgálat feladata. Magyarország területén a mentést az Országos Mentőszolgálat végzi.

Szilágyi Mihály orosházi mentőtiszttől – aki mentőhelikopteren is dolgozik – megtudtuk, hogy a szentesi légimentő-bázisról a mentőhelikopter rendkívül gyorsan, a riasztástól számítva 12 percen belül az orosháziak segítségére érkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.