- hirdetés -

Pályázat, elszámolás és a kórház kisegítése mellett a csatornázásról és a fürdő fejlesztéséről lesz szó június 11-én, pénteken.
A testületi ülés nyilvános napirendjeinek előterjesztéseit ide kattintva olvashatja.
Az Orosházi Evangélikus Egyházközség a várostól tavaly kapott 7 millió forintos támogatást a Meszes-Kisközben található üzlethelyiségek felújítására és a templom kerítésének renoválására fordította. Ezt a munkát tavaly akarták elvégezni, de a Meszes-Kisköz műemlékvédelem alatt áll, így folyamatosan egyeztetni kellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Emiatt csúsztak a munkálatok, ez pedig ahhoz vezetett, hogy az egyházközség tavaly valamivel több, mint 2 millió forint támogatási összeggel tudott csak elszámolni. A testület engedélyével most utólagosan elszámolnak a fennmaradó csaknem 5 millió forinttal. Az elszámolást a testületnek el kell fogadnia a pénteki ülésen, ezután lehet megkötni az idei évi támogatást az egyházközséggel.
Közoktatási pályázatokról is szó lesz. Július közepétől megnyílik egy újabb pályázati lehetőség – a régióra eső keretösszeg 200 millió forint. Erre az összegre a referencia értékű pedagógiai gyakorlattal rendelkező közoktatási intézmények pályázhatnak. Ha nyernek „felkészülhetnek arra, hogy megismertessék eredményeiket más közoktatási intézményekkel”, így segítve azok munkáját. Orosházáról három intézmény pályázna: az OVÁI és a Táncsics Mihály gimnázium és a város óvodája.

Csökken vagy sem?

Arról is tanácskoznak majd, hogy csökkentsék-e a csatornahálózat megvalósításához szükséges lakossági önerőt, vagy sem, vagyis vállaljon-e a város nagyobb önrészt a pályázatból a lakosság helyett. Ezzel ösztönöznék az érintetteket a Víziközmű Társulatba való belépésre. A város átvállalná a társulat működési költségét (2011-2019-es időszakra elszámolási kötelezettséggel maximum évi 12,5 millió forint), ezáltal a legnagyobb mértékben a részletekben törlesztők esetében csökkenne a hozzájárulás mértéke. Itt írtunk arról, hogyan alakulnának a számok.
A május 17-i rendkívüli ülésen nem ment át az Alföld SPA komplex gyógyturisztikai fejlesztésének nagyobb mértékű támogatása. A projekt megvalósítása továbbra is cél, ezért egy tanulmánytervet készítenének, három lehetőségre kihegyezve. Az egyik, az eredeti projekt megvalósítása lenne 2,55 milliárd forintért. A másik eshetőség szerint ésszerűsítéssel kb. 1,9 milliárdra csökkentenék a projektet. A harmadik pedig egy úgynevezett minimálprogram kidolgozása, ami alapján 1 milliárdból fejlesztenék a fürdőt. Az ehhez szükséges tanulmányterv elkészítésével az EuroSpa Kft.-t bízná meg a város, ez ehhez szükséges költségekre bruttó 9,4 millió forintot biztosítanának.

A városi televízió és az OrosCafé.hu élőben közvetíti a tanácskozást. Szöveges beszámolóval az ülés után jelentkezünk.

Értékesítésre jelölnének ki több társasházi lakást és átmeneti támogatást adnának a kórház gazdálkodásának. Ez utóbbi célja, hogy meg előzzék a rendkívüli helyzetekben előfordulható likviditási problémát – olvasható az előterjesztésben. A javaslat szerint erre ideiglenes jelleggel 50 millió forint keretösszeget ad a város. A pénzhez csak akkor nyúlhat a kórház, ha előzetesen engedélyeztette a fenntartó önkormányzat képviselőjével. A keretösszeget pedig legkésőbb 2010. december 31-ig vissza kell utalnia a fenntartó számlájára.
A 2010. évi költségvetésről szóló rendeletet módosítása után a bejelentések következnek, zárt ülés ezúttal nem lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.